Легендата на българския футбол Христо Стоичков сподели мнението си за

...
Легендата на българския футбол Христо Стоичков сподели мнението си за
Коментари Харесай

Стоичков се обърна: Нивото на футбола в Катар е ниско

Легендата на българския футбол Христо Стоичков показа мнението си за Световното състезание в Катар. В изявление за Sport.es той призна, че не е удивен от качеството на футбола, само че има обособени играчи и тимове, които са го впечатлили. Това се случва единствено дни, откакто в медиите се появи друго негово мнение, в което споделя, че шампионата е вълнуващо и положително.

" Нивото на футбола е ниско. Изключение направиха няколко мача, само че като цяло липсва динамичност в множеството дуели. Шестте гола на Англия против Иран и седемте на Испания против Коста Рика не са показателни. Очакваше се поради интервала, в който се организира шампионатът, футболистите да са по-свежи и енергични. Не го виждам. В прекомерно доста мачове гледахме муден футбол, без остри офанзиви, без надиграване един на един. За какво приказва това? За боязън. Страх от загубата. Липсва скорост, липсва изненада. Осемстотин подавания и нито един удар. Какъв футбол е това? ", запита риторично Стоичков.

" Дали има равнене на силите? По-малките тимове пристигнаха с настройката да побеждават, разчитайки на дисциплинираност и воля. Примерът е Мароко. Никой не очакваше те да прескочат групата, само че към този момент са в топ 4. Това е тим, който чудесно осъзнава опциите си и пренаписа историята. Да погледнем и Хърватия. Малка страна, само че с голям футболен запас. Като стартираме от поколението на Шукер, Бобан и Бокшич и стигнем до настоящето на Модрич, Ковачич, Перишич, Брозович, Ливакович... Нормално беше против Бразилия да работят по-дефанзивно. През 1994 година ние, българите, играхме с контраатаки против Германия и Аржентина и по този метод ги победихме ", напомни Камата, след което сподели кои футболисти са го впечатлили най-вече от началото на шампионата.

" Харесва ми това, което виждам от Мбапе. Движи се чудесно по терена, наподобява по-зрял. Жиру постоянно е на точното място, към този момент е в ролята на характерен голмайстор. Впечатлен съм от Хулиан Алварес. Той ще стане един от най-хубавите нападатели в света. Момчето има дух, упоритост, предпочитание. Сигурен съм, че под управлението на Пеп Гуардиола бързо ще напредне ", предвижда някогашната звезда на Барселона.

" Испания? Отборът може да стане първенец на идващото Световно състезание. Ще бъде неуспех, в случай че не стигне най-малко до полуфиналите. Мислех, че Луис Енрике ще остане на поста си. Той свърши добра работа с отбора, а и се видя, че разполага с доста качествени футболисти. Гави и Педри са двамата най-хубави играчи в света под 20 години, към тях би трябвало да прибавим Ансу Фати. Дани Олмо е страховит, Пабло Сарабия е доста ексцентричен в отиграванията си. За да станеш международен първенец обаче, би трябвало да имаш подготвен тим. А Испания още няма подобен.

Но до идващото състезание това ще се промени. Трябва само да се добави класа на някои позиции. Когато нешлифованите диаманти покажат цялостния си искра, Испания ще има огромен късмет. Разбира се, належащо е и самообладание. Това направи Йохан Кройф с мен. Бях сюрпризиран от напускането на Луис Енрике, тъй като той е работохолик, има доста знания, употребява актуалните технологии. Когато обаче не вкарваш голове, си жертван ", акцентира Стоичков.

" Бразилия беше любимец номер 1. Мисля, че Тите сгреши с някои свои решения. Промените в състава бяха прекалено много. Когато един тим играе добре, динамичността не би трябвало да се нарушава. Не разбирам устрема непременно да се вършат позволените пет смени. Защо, в случай че отборът ти играе добре и всичко върви?

Аржентина? Те бяха привикнали да подават топката на Меси и да чакат той да направи всичко самичък. Сега е друго, към този момент се отварят повече пространства. Освен това, аржентинците се пазят добре. Отборът се е трансформирал към по-добро. Разбира се, зависимостта от Меси към момента я има, само че от време на време останалите му дават опция да си почине, като се движат повече и комбинират между тях. А самият Лео играе доста мощно на това състезание ", проучва носителят на " Златната топка " за 1994 година.

" На полуфиналите ще забележим разнообразни стилове, въпреки че Хърватия и Мароко си наподобяват по това, че се пазят съвършено и знаят по какъв начин да употребяват мощните си оръжия. Бразилия е огромното отчаяние, тъй като разполагаше с тим, подготвен за купата. Не бих споделил същото за Испания. Германия още веднъж се провали. Там алената лампа свети доста мощно. Германците към този момент нямат футболисти като Клинсман, Хеслер, Матеус, Бреме... Португалия също разочарова. Португалците имат положителни играчи, само че им липсваше водач, откакто Кристиано Роналдо беше оставен на пейката във значимите мачове. Неймар също е превъзходен футболист, само че не е водач. Дори в Бразилия не го считат за подобен ", сподели още Камата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР