Ледниците се топят сто пъти по-бързо, отколкото през последните триста

...
Ледниците се топят сто пъти по-бързо, отколкото през последните триста
Коментари Харесай

Ледниците се топят сто пъти по-бързо

Ледниците се топят 100 пъти по-бързо, в сравнение с през последните триста и петдесет години. В Патагония, Южна Америка, количеството разтопен лед от 270 патагонски ледника е еквивалентно на количеството вода, с което може да се запълни 1700 пъти британското езеро Уиндермиър.

Скалните отломъци, които са оставени от топящите се ледници по скатовете на планините, са проучени, с цел да се разбере какъв брой огромни са били и какъв брой лед се е стопил.

Откакто в Патагония е завършил дребния ледников интервал през средата на седемнадесети век, 270-те ледника, които в този момент заемат повърхност от към 0, 4 квадратни благи, са изгубили 145 кубични благи лед. Тъй като водата е по-плътна от леда, това е еквивалентно на към 130 кубични благи вода.

През същия интервал температурата в района се е покачила с 1, 4 градуса по Целзий. През последните тридесет години топенето на леда в ледниците е повишено 100 пъти, което е плашещо.

 Топене на ледниците

Южноамериканските ледници се намират на аналогичната широчина в южното полукълбо, на каквато са Алпите в северното полукълбо. С ледниците в Алпите може да се случи безусловно същото.

Загубите на лед могат даже да са още по-бързи, в сравнение с се допуска. Това ще се случи и на всички други места на планетата, където има ледници.

Животът на милиони хора по света зависи от топенето на хималайските ледници. Топенето на леда в ледниците в краткотрайна вероятност е положително.

Топенето на леда ще провокира прилив на доста вода през сухия сезон, което ще обезпечи влага за другите типове растения и животни.

В дълготрайна вероятност обаче топенето на ледниците е напряко апокалиптично. Това ще се трансформира в сериозен проблем, тъй като няма по какъв начин да се удържат тоновете вода.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР