Културното ни наследство е посланик на Родината ни, ресурс, който

...
Културното ни наследство е посланик на Родината ни, ресурс, който
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: Днес ДПС отново прави история

Културното ни завещание е дипломат на Родината ни, запас, който може да носи занаят Голямата ми идея е реализиране на междинните европейски стандарти на живот тук и в този момент Щом Америка може два пъти да избера Барак Хюсеин Обама за президент, за какво България да не избере Мустафа и Искра Безплатна и налична детска градина за всяко дете у нас Ще отворим сложния и горчив диалог за какво младите избягаха Дошло е време за нов стадий от българската народна власт - да избираме като в модерните страни по качествата, споделя Мустафа Карадайъ в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-н Карадайъ, Движение за права и свободи направи доста амбициозна предизборна акция. Обиколи цялата страна. Каква е равносметката Ви?

- Направихме най-българската акция. Откровена и смислена, напълно положителна. Показахме каква би трябвало да е президентската институция, какъв би трябвало да е българският президент.

- Бихте ли обрисувал облика му?

- На първо място той би трябвало да е обединител на нацията и поръчител за спазването на Конституцията и законите в страната. Видяхме и изпитахме на гърба си като страна и нация какво става, когато президентът чертае разграничителни линии и нарушава Конституцията, когато загърбва държавността и влиза в полето на окопните партийни войни. Резултатът е рецесия на държавността, рецесия на демокрацията.

- Как се излиза от толкоз дълбока политическа рецесия?

- Кризата на демокрацията се лекува с повече народна власт. Кризата на държавността - с повече държавност. И аз, и госпожа Искра Михайлова, нашият претендент за вицепрезидент, повече от 30 години вършим политика, изповядвайки философията, дадена ни от основателя на Движение за права и свободи, почетния ръководител доктор Ахмед Доган - философията на заедността. Различните да бъдем дружно. Всеки да отстоява своята еднаквост, в случай че е належащо да оказваме помощ на другия да отстоява своята еднаквост, само че да бъдем дружно. И дружно да градим общото ни настояще и общото ни бъдеще в нашата Родина България.Още в зората на демокрацията, когато раните ни от опитите за насилствена асимилация, от отнетите имена и религия, не бяха зараснали, доктор Доган ни научи, че реваншизмът ражда реваншизъм. Тогава той постави в едната ни ръка бюлетината, а в друга - националния трикольор, който ни сплотява като нация. Оттогава до през днешния ден Движение за права и свободи по този начин прави политика - обединявайки.

- Започнахте акцията си от сърцето на Европа - от Брюксел. Защо?

- Защото на нас Европа не ни е нито шеф, нито мащеха. Ние сме част от Европа. Подкрепата, която получи х от европейските комисари, евродепутатите, седмината министър председатели либерали, от ръководителя на Съвета на Европа Шарл Мишел, както цялостната поддръжка на депесарите от цялата страна, ми дадоха увереността и самочувствието да се кандидатирам за президент.Ние, Движение за права и свободи, участваме в определянето на политиките за целия Европейски съюз, във вземането на най-важните решения. Президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк е от Движение за права и свободи, президентът на младите либерали Антоанета Асенова е от Движение за права и свободи. Най-успешният евродепутат на България е Искра Михайлова, два пъти избирана за зам.-председател на групата " Обнови Европа ", а в предния Европарламент два пъти избирана за ръководител на районната комисия. За общата европейска селскостопанска политика дава отговор Атидже Вели, единствена от българските евродепутати с пълновръстен глас в земеделската комисия.

- Защо представителите на Движение за права и свободи са високо ценени в Европа, а у нас политически партии към момента жигосват Движението?

- Политически лицемери, които в Брюксел гласоподават едни решения, а в българския парламент тъкмо противоположните, чертаят подправен облик на Движение за права и свободи. Защото ние сме знаещи и можещи. Еднакви и в Брюксел, и в София, и в Борино.

- Многократно казахте, че е пристигнало времето за нов стадий от развиването на демокрацията в България. В какво се показва той?

- Брюксел не търси мотиви за разлики, ненавист, разделяне и червени линии. Брюксел търси знаещите, можещите и идейните хора, които ще задават цел, посока и цели. Това е модерния свят. Към него се стремим. Към модерната народна власт на Америка. В нея няма значение по какъв начин се казваш, коя е родината или прародината ти, от какъв етнос си, каква вяра изповядваш. Има значение какви качества имаш, какво умееш, какви решения предлагаш, с какво искаш и можеш да си потребен на обществото, на страната си.

- Готова ли е България за президент Мустафа Карадайъ?

- Щом Америка сбъдна фантазията на Мартин Лутер Кинг и два пъти избра Барак Хюсеин Обама за президент, щом модерната народна власт на Англия избра Садик Хан от пакистански генезис за кмет на Лондон, а модерната народна власт в Нидерландия избра емигранта от Мароко Ахмед за кмет на Ротердам, за какво България да не избере Мустафа и Искра за президент и вицепрезидент?  Хората от цялостните площади в страната, които ни поддържат не са ли българското общество? Ние не сме ли българското общество? Ние сме подготвени. България е подготвена. България желае да бъде съвременна, българските жители желаят да бъдат съвременни европейски жители. Днес на мода е единството, не разделянето.

- Движение за права и свободи дефинира решението да издигне своя кандидат-президентска двойка като историческо. Какъв знак дава Движението?

- 32 години ние задаваме посоката на България и демонстрираме пътя. Преди 32 години се изправихме против тоталитарния режим и отворихме вратата за демокрацията в България. Затова имаме дълг да я пазим, отговорност да пазиме правата и свободите в България. Но дружно с това да сочим и вярната посока за развиване на България. Така, както преди 30 години Движение за права и свободи в лицето на доктор Доган уточни посоката за развиване на нашата Родина - участието в Европейски Съюз, и пътя, по който това да се реализира - участието в НАТО.По времето, когато Движение за права и свободи бе във властта, България стана член на НАТО, член на Европейски Съюз, вложенията бяха милиардни, чистият дълг съвсем нулев. През последните 12 години обаче, когато имаше едно напразно престояване във властта, България загуби цел и посока, натрупа нов чист дълг 20 милиарда лева и продължава да натрупа. Затова през днешния ден още веднъж е пристигнало време да вършим история. Да зададем още веднъж посоката за развиване. А тя е към новите, съвременни демокрации в обединена Европа, в Америка и в света.

- Мнозина настояват, че президентската институция няма задоволително пълномощия. Така ли е?

- Напротив. Мъдри са били създателите на Конституцията ни. Те доста ясно са показали мястото и ролята на президентската институция, изпълнили са я със наличие. Тя е полето, на което партиите със своите разнообразни идеологии, стратегии и полезности би трябвало да намират общи решения по националните цели и цели. Президентската институция има голяма роля във време на рецесии. Две години имаме Ковид-криза, а органът по Конституция - Консултативният съвет по национална сигурност не се е събрал нито един път. Имаме енергийна рецесия, а България няма тактика и не знае какво ще прави след една или 5 години. Затова аз ще основа Съвет по енергетика към Президентството, който да начертае тактика за излизане от разрастващата се енергийна рецесия.Диалогът сред партиите, институциите, общините, бизнесът, научните среди за обединяване към изработването на национални тактики за превъзмогване на демографската рецесия, за развиване на опазването на здравето, образованието, земеделието също е част от ролята на президента и аз ще предизвиквам това. Държавният глава е предназначен да генерира национално-обединяващи дела.  

- Кои са идеите, които оферирате?

- Ние не сме абонирани за последните места на всички европейски стопански ранглисти. Не можем да завещаем на децата и внуците си дъното на Европа. Затова огромната ми идея е постигането на междинните европейски стандарти на живот тук и в този момент, не в миналото в необозримото бъдеще. Още през 2016 година Движение за права и свободи изведе главните цели - чиста храна, чиста вода, чист въздух, чиста сила - зелена стопанска система, високи технологии и присъединяване на свободните и дейни жители в политическите процеси. Година по-късно на база тези цели създадохме програмата за ускорено икономическо развиване. Отнасяха се с подигравка към нея, само че през 2020 година тези цели станаха цели на целия Европейски съюз. Те са пътят, по който ще достигнем междинните европейски приходи още за нашето потомство.

- За превъзмогването на демографската рецесия какво оферирате?

- Нужна ни е тактика и проект за решаването на този проблем. Преодоляването му е огромната идея на нашия вицепрезидент Искра Михайлова, която, убеждавам ви, ще има и силата, и смелостта да отвори сложния и горчив диалог за какво допуснахме децата ни да търсят прехранване в чужбина.Първата стъпка, която предлагаме е безвъзмездна и налична детска градина за всяко дете в България. Можем да го реализираме. Нашите деца би трябвало от най-ранна възраст да се образоват и социализират. И да се възпитават в обич и дълг към нашата Родина България. Не инцидентно с госпожа Михайлова предлагаме още една идея - българският трикольор да се вее над всяка забавачка, учебно заведение, университет, социална постройка, над всеки дом.

- Поставихте специфичен акцент в акцията си върху опазването и популяризирането на културно-историческото завещание в България. Какви са задачите Ви?

- Ще работим по този начин, че българското културно-историческо завещание да стане част от европейското и международното културно завещание. Искаме да забележим Асенова цитадела, Плиска и Преслав, Баба Вида, варненското злато, Кабиле на европейската културна карта. Модерният европеец да се усеща задължен да пристигна в България, с цел да разбере, че европейският път на страната ни е начертан още от цар Иван Асен тт. Да се допре до наследството на тракийските царе в Долината на тракийските владетели, само че и да влезе в Томбул джамия. Многообразието на културното завещание на България е запас, който може да носи занаят. Но то е и дипломат на България. Нека модерният европеец да посети Столицата на толерантността Кърджали и Столицата на заедността Белица. Със сигурност ще придвижи вкъщи си парченце от България.

- До вота на 14 ноември остават броени часове. Какво бихте споделил на хората?

- Да бъдем смели и решителни, да бъдем виновни, да бъдем европейци, да бъдем съвременни. Днес дружно вършим история. Нека дружно поемем по новия път на съвременна България.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР