Културата на Монголия е оформена от номадската традиция на страната

...
Културата на Монголия е оформена от номадската традиция на страната
Коментари Харесай

Монголия: Страната на номадите

Културата на Монголия е завършена от номадската традиция на страната и нейното състояние на кръстопът сред разнообразни империи и цивилизации. 

Монголската традиция е повлияна от монголските, тюркските и източноазиатските нации, както и от географията на страната и нейната история на политически, стопански и културни взаимоотношения с други народи.
 Жена пред обичайния за монголците дом
Един от най-отличителните аспекти на монголската просвета е нейната номадска скотовъдна стопанска система, която е оформяла обичайния метод на живот от епохи.

Номадският метод на живот е концентриран към фамилията и общността и включва развъждане на животни като овце, кози и якове. 

Този метод на живот е оказал доста въздействие върху монголската просвета, поставяйки отпечатък върху всичко - от обществените връзки и фамилните структури в страната до изкуството, музиката и литературата.

Монголската просвета с е добре известна със своята музика, танци и литература. 

Музикалните и танцови обичаи на страната са тясно свързани с нейното номадско минало и са значима част от нейното културно завещание. 

Монголската литература, въпреки това, има дълга и разнообразна история и включва както устни, по този начин и писмени обичаи.

Гер значи дом на монголски. На запад го назовават юрта. Това е тип портативно жилище, произходът му е в Централна Азия, изключително в степите на Монголия. 
 Герът е обичайната част от живота на номадските пастири от хилядолетия
Герът е обичайната част от живота на номадските пастири от хилядолетия.

Изграждането на монголски гер стартира с кръгла дървена рамка: комплект от решетъчни стенни секции, рамка на вратата, прави стълбове на покрива и корона, държана дружно с въже. 

Този дървен скелет по-късно се претегля и се покрива с пълен филц, окачен от центъра на покрива, нормално изработен от вълната на овцете или други животни.
 Детайл от входната врата на гер
Този здрав, топъл дом може да бъде издигнат за по-малко от три часа и даже нарисуван с обичайни монголски претекстове.  Обикновено има спалня, всекидневна и кухня и може да побере към 15 души, според от размера на юртата. 

След като пристигна времето фамилията да се реалокира, герът може да бъде раздрънкан на плоски пакети в границите на към час и отвеян, с цел да бъде издигнат още веднъж на друго място. Къде ще бъде ситуиран идващият дом зависи от тревата, вятъра и водата.

В пустинята Гоби – един от най-суровите климатични условия в света, където температурите са екстремни– герът служи като извънредно функционален заслон, който може да затопли жителите си през студените зими и да ги охлади под горещото лятно слънце, като в същото време разрешава на мощни пролетни ветрове да препускат около него. 
 Монголско семейство в гер
Чрез генерации излъчена мъдрост за тяхната естествена среда, пастирите са се научили да дефинират по кое време, къде и какъв брой бързо да реалокират дома и животните си при такива фрапантни сезонни промени.

През 1960 година съвсем две трети от популацията на Монголия е живяло в провинцията – през днешния ден този брой е по-малко от една трета.

Голяма част от хората се местят в столицата Улан Батор, с цел да живеят по друг метод. 

Новодошлите се сблъскват с чужд метод на живот. 
 Улан Батор
Те имат по-високи разноски и разнообразни провокации.

Дори в града доста фамилии живеят в герове. 

Но вместо в голямата степ, тук те се оказват натъпкани в квартали с палатки в края на Улан Батор, с дребен достъп до услуги като течаща вода, електричество, канализационни системи и отопление.

С хиляди огньове, запалени за готвене и топлота, децата страдат изключително от замърсяването на въздуха. 
 Улан Батор. В Монголия назовават свирепата и дълга зима зуд
Днес Улан Батор е една от най-замърсените столици в света, където равнищата на токсични фини прахови частици постоянно надвишават допустимата норма. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР