Круиз контролът е популярна екстра в съвременните автомобилио. Използването му

...
Круиз контролът е популярна екстра в съвременните автомобилио. Използването му
Коментари Харесай

Знаете ли кога трябва да използвате круиз контрол?

Круиз контролът е известна екстра в актуалните автомобилио. Използването му по време на дълги пътувания е добре известно, само че водачите би трябвало да знаят по кое време е допустимо да употребяват наричаният още темпомат и по кое време е по-добре да пътуват без него.
Каква е разликата сред естествения круиз надзор и ACC?
Конвенционалният круиз надзор е устройство, което поддържа скоростта, заложена от лидера. Автоматично прибавя газ при понижаване на скоростта и назад. С други думи, круиз контролът не се приспособява към близките условия и остава непрекъснат до изключването му. Например, в случай че круиз контролът е надъхан на 60 км/ч, колата ще поддържа тази скорост, до момента в който " ръчно " не изключите устройството или натиснете спирачката.

За разлика от него, адаптивният круиз надзор (ACC) е усъвършенствана система за подкрепяне на лидера, която съставлява круиз надзор, който обаче автоматизирано контролира скоростта на автомобила, с цел да поддържа безвредно разстояние от транспортните средства начело. Той употребява датчици и радари за надзор на скоростта. Това значи, че в случай че колата пред вас се забави, ACC ще копира скоростта ѝ и ще забави и вашата скорост, запазвайки същата отдалеченост. Active Cruise Control може без значение да трансформира скоростта на автомобила посредством активиране на спирачките и/или ръководство на газта. Всъщност тази система поддържа надзор на дистанцията до колата начело или,скорява колата до авансово зазадената от вас скорост.
`Знаете

По-малко изхабяване на двигателя
Има няколко преимущества при потреблението на круиз надзор вместо да ускорявате по нормалния метод. Някои експерти са на мнение, че защото ускорението се управлява от компютъра, наред с други неща, се понижава и износването на мотора, оказва помощ ви да се концентрирайте върху процеса на ръководство и облекчава напрежението в стъпалото, което се основава от непрекъснатото потребление на десния педал.
Кога се употребява?
От появяването на дейния круиз надзор са извършени няколко изследвания за неговата известност и въздействие върху способността за попречване на произшествия. Документ от Застрахователния институт за пътна сигурност (IIHS) акцентира, че днешните водачи даже в градски условия са по-склонни да карат с ACC, в сравнение с без него.

В отчет на Националната администрация за сигурност на пътното придвижване се споделя, че ACC е избегнал произшествия в 12 от 14 обстановки на спешно прекъсване. И макар че две съществени спешни обстановки към момента изискват намесата на лидера, в множеството случаи интензивният круиз надзор оказва помощ.

Добре е да знаете и по какъв начин работи интензивният круиз надзор при условия на ниска видимост. Например, не би трябвало да разчитате напълно на ACC, когато шофирате в мъгла или други случаи на слаба видимост. Това е по този начин, тъй като датчиците може да не сработят вярно, което значи, че може да не откриват други транспортни средства или обекти пред вас, а такива да има.
`Знаете

Това значи ли, че круиз контролът е рисков?
И ДА и НЕ. Тоест, круиз контролът може да насърчи водачите да вземат неверни решения. Въпреки това, в случай че водачите поддържат безвредна скорост и са бдителни, ACC оказва помощ за понижаване на произшествията. Въпреки това специалистите споделят, че е по-добре да употребявате круиз надзор, единствено когато е належащо.
Препоръчително потребление на ACC
Една от функциите на дейния круиз надзор е да оказва помощ на водачите да заобикалят умората на крайници, до момента в който карат на дълги пътувания. Тоест, е рационално да употребявате круиза единствено при шофиране по автомагистрала и за предпочитане в сухи условия.

Но даже и в тази обстановка би трябвало да държите крайници си покрай педала и да спазвате откритите ограничавания на скоростта. Ако вали и или видимостта е неприятна, по-добре е да шофирате, като не разчитате на електрониката, а на себе си.

ЧАСТ II
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР