Криптовалутите се превърнаха в разрушителна сила във финансовия свят, като

...
Криптовалутите се превърнаха в разрушителна сила във финансовия свят, като
Коментари Харесай

Революция и децентрализация – как криптовалутите променят банковия сектор

Криптовалутите се трансфораха в разрушителна мощ във финансовия свят, като насочиха предизвикателство към обичайните банкови системи и революционизираха метода, по който хората правят преводи и съхраняват стойност.

С появяването на Bitcoin през 2009 година, последвана от детонацията на други криптовалути като Ethereum и Ripple, въздействието върху обичайното банкиране става все по-значително, написа в собствен разбор за въздействието на блокчейн върху обичайното банкиране профилираната платформа Finance Magnates.

Една от основните области, в които криптовалутите оказват влияние върху обичайното банкиране, са паричните преводи. Изпращането на пари през границите обичайно е безценен и нескончаем развой, като медиаторите прибират част от трансакцията. Криптовалутите, въпреки това, оферират децентрализиран и ефикасен способ за прекачване на средства в интернационален проект. Като отстраняват нуждата от медиатори, криптовалутите могат доста да понижат разноските и времето, нужни за паричните преводи, правейки ги по-достъпни за физическите лица.

Друго удивително влияние на криптовалутите върху обичайното банкиране е концепцията за децентрализация. За разлика от обичайните банки, при които контролът и властта са в ръцете на централизирани институции, криптовалутите са построени въз основата на блокчейн технология, която разрешава осъществяването на преводи от вида " peer-to-peer " (потребител към потребител) без нужда от медиатори. Тази децентрализация отстранява зависимостта от централизирани органи, като прави преводите по-сигурни и транспарантни.

Освен това потреблението на блокчейн технологията дава опция за основаването на непроменими записи на преводите, което понижава риска от измами или операции.

Криптовалутите откриват и пътища за финансово приобщаване на популацията, което няма достъп до банкови услуги. По данни на Световната банка към 1,7 милиарда възрастни в международен мащаб остават отвън банковата система, без достъп до съществени финансови услуги. Криптовалутите могат да обезпечат различно средство за запазване и прекачване на стойност за тези консуматори, заобикаляйки нуждата от обичайната банкова сметка. Само със смарт телефон и интернет връзка всеки може да взе участие в екосистемата на криптовалутите, като по този метод се дава опция на лица, които преди този момент са били изключени от формалния банков бранш, още веднъж да могат да вземат участие във финансови интервенции.

Освен че трансформират самостоятелните финансови преводи, криптовалутите оказват въздействие и върху концепцията за набиране на средства. Традиционните банки от дълго време са главният източник на финансиране за започващи предприятия. С възхода на първичните предлагания на монети (Initial Coin Offerings - ICO) обаче фирмите към този момент могат да набират капитал посредством издаване на токени или цифрови активи. Този различен източник на финансиране демократизира капиталовия пейзаж, позволявайки на физически лица от целия свят да вземат участие в вложения в ранен стадий и да поддържат новаторски планове. Въпреки че този способ има своите опасности и регулаторни провокации, той демонстрира по какъв начин криптовалутите трансформират обичайния банков модел.

Въпреки тези трансформиращи аспекти е значимо да се означи, че криптовалутите също по този начин съставляват предизвикателство и риск за обичайните банки. Волатилността на пазарите на криптовалути и опасенията по отношение на сигурността и регулирането накараха доста банки да бъдат внимателни във връзка с присъединяване в криптопространството.

Някои банки даже не разрешиха потреблението на кредитни карти за закупуване на криптовалути, което отразява съмнението им да възприемат напълно тази нововъзникваща технология. Въпреки това, защото държавните управления и регулаторните органи създават рамки за справяне с тези опасения, обичайните банки могат да обмислят възприемането на избрани аспекти на криптовалутите, с цел да подобрят услугите си и да останат конкурентоспособни.

„ Криптовалутите оказаха надълбоко влияние върху обичайните банкови системи, като нарушиха откритите правила и революционизираха метода, по който хората правят преводи и съхраняват стойност. От паричните преводи до децентрализацията, от финансовото приобщаване до набирането на средства, криптовалутите доведоха до обилни промени във финансовата промишленост. Тъй като приемането и одобряването на криптовалутите продължава да пораства, следва да забележим по какъв начин обичайните банки ще се приспособяват и ще включат тези новаторски технологии в съществуващите си модели “, написа в умозаключение онлайн изданието.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР