Кредитните институции във Великобритания са освободили от работа повече жени

...
Кредитните институции във Великобритания са освободили от работа повече жени
Коментари Харесай

Британските банки са съкратили 10 хиляди жени

Кредитните институции във Англия са освободили от работа повече дами в сравнение с мъже през предходната година, което опонира на обещанията на бранша за равнопоставеност между двата пола.

Броят на дамите в петте най-големи английски банки е намалял с 3% през 2020-а, а на мъжете - с 2.1%, сочат данни, събрани от организация " Блумбърг ". Съкращенията са направени в осъществяване на дълго плануваните редукции на разноските и са приспособени към изискванията на работа в пандемична конюнктура.

В " НатУест груп " позициите, попълнени от дами, са намалели с 9% против 5.2% спад при мощния пол. " Стандард чартърд " е запазил броя на банкерите, само че дамският личен състав е сведен с 2.2 %. Тези две банки, плюс " Барклейз ", " Лойдс бенкинг груп " и " Ейч Ес Би Си холдингс ", обезпечават работа на съвсем половин милион души в света, като длъжностите са поделени съвсем поравно сред двата пола. 

За дамското оттегляне има ред аргументи. 

Британските кредитори затварят от години клонове, обслужвани съществени от дами, тъй като клиентите се пренасочват към онлайн банкиране. Тази наклонност се е ускорила по време на пандемичните карантини. 

Някои дами напущат непринудено работа. В " Стандард чартърд " разликата сред половете на съкратените чиновници по-скоро е обвързвана с обстоятелството, че децата не вървят на учебно заведение и тежестта по обгрижването им пада главно върху нежния пол.

Доминик Хук от националния синдикат " Юнайт ", разяснява, че огранизацията е подкрепила голям брой дами, заети във финансовия бранш, които са се разкъсвали сред служебните си отговорности, домашните грижи и помощта за асимилиране на образователния материал от децата.  

Този проблем не е присъщ само за финансовия отрасъл на Острова.

" Делойт " открива, че 70% от работещите дами в деветте най-гореми ветовни стопански системи считат, че кариерното им развиване ще се забави от пандемията. Милиони дами са напуснали трудвия пазар в Съединени американски щати, а делът им на Уолстрийт остава невисок. Във Англия, съгласно формалните данни, карантините против вируса са спери дълготрайния растеж на дамската претовареност. 

Все отново, в една област от английските финанси дамите са създали сериозен пробив: назначенията на висши управнически позии. 

Повече от 300 компании, в това число и петте водещи кредитни институции на Острова, са подписали ангажимент да наемат на работа повече изпълнителни шефове от нежния пол. И тук обаче изниква сериозен проблем: пандемията може да ограничи броя на дамите с опит в съответната област, в случай че напусналите работа продължат да се усилват. А това ще попречи на заличаването на разликата сред половете.

Това краткотрайно затруднение обаче не би трябвало да отхвърля банките от дълготрайната им цел да привлекат повече ръководители дами. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР