Крайнодесен президент предупреждава за изборна измама въпреки липсата на доказателства.

...
Крайнодесен президент предупреждава за изборна измама въпреки липсата на доказателства.
Коментари Харесай

Защо на Болсонаро беше забранено да се кандидатира в Бразилия, а Тръмп ще може в САЩ

Крайнодесен президент предизвестява за изборна машинация макар неналичието на доказателства. След загубата си той декларира, че гласуването е фалшифицирано. Хиляди негови поддръжници - увити в националния байрак и подведени от теории на конспирацията - по-късно нахлуват в Конгреса в опит да анулират резултатите.

Този сюжет разказва последните избори в най-големите демокрации в Западното полукълбо: Съединените щати и Бразилия.

Но въпреки държанието на двамата някогашни президенти - Доналд Тръмп и Жаир Болсонаро - да беше удивително сходно, политическите последици са радикално разнообразни, написа " ".

Докато Тръмп е изправен пред федерални и щатски обвинявания във връзка и, той остава най-влиятелната фигура в американската десница. Повече от две години откакто напусна Белия дом, той още веднъж наподобява на път да стане републиканският претендент за президент, с огромна преднина в социологическите изследвания.

В Бразилия Болсонаро се сблъска с доста по-бърз и гневен ответен удар. Той също е изправен пред голям брой наказателни следствия. Властите обискираха къщата му и конфискуваха мобилния му телефон. А в петък, по-малко от шест месеца откакто той напусна властта, електоралният съд на Бразилия гласоподава да блокира Болсонаро от политически постове до края на десетилетието.
Съдът постанови, че той е злоупотребил с властта си, за честността на системите за гласоподаване в Бразилия по държавната телевизия. Следващият му късмет да стане президент би бил на изборите през 2030 година, когато ще е на 75 години.
Тръмп, даже в случай че бъде наказан преди изборите следващата година, ще може евентуално да се кандидатира.

Контрастиращите последствия за двамата мъже отразяват основни разлики в политическите и управническите структури на двете страни. Системата на Съединени американски щати остави ориста на Тръмп на гласоподавателите и на бавния, систематичен развой на правосъдната система. В Бразилия съдилищата са самодейни, бързи и нападателни в потушаването на всичко, което виждат като опасност за младата народна власт на нацията.

Изборите в Съединени американски щати се организират от щатите, със комбинация от правила в цялата страна за това кой има право да се кандидатира и по какъв начин. В доста случаи една от дребното спънки за явяване е събирането на задоволително подписи от гласоподаватели с право на глас.

 Доналд Тръмп
© Reuters

Доналд Тръмп

В Бразилия изборите се управляват от федерален електорален съд, който, като част от отговорностите си, постоянно преценя дали претендентите имат право да аплайват за служба.

" Кметът, губернаторът или президентът са склонни да злоупотребяват с властта си, с цел да бъдат избрани отново. Така че създадохме закона за неизбираемостта ", сподели Рикардо Левандовски, пенсиониран арбитър от Върховния съд на Бразилия и някогашен началник на електоралния съд.

Бразилският закон гласи, че политици, които злоупотребяват с позициите си, краткотрайно не могат да бъдат избирани. В резултат на това електоралният съд постоянно блокира политици да се кандидатират, в това число, дружно с Болсонаро, трима някогашни президенти.
" Това, което нашата система се опита да направи, е да отбрани гласоподавателя ", съобщи Левандовски. " Тези, които са направили закононарушения против обществото, би трябвало да останат отвън играта за несъмнено време, до момента в който се оправдават. "
Подходът дава съгласно някои анализатори прекалено много власт в ръцете на седемте съдии в електоралния съд, вместо на гласоподавателите.

" Това е структурна разлика сред двете страни ", сподели Томас Трауман, политически анализатор и някогашен прессекретар на ляв бразилски президент. Политиците в Бразилия знаят разпоредбите, означи той, и системата е помогнала някои корумпирани политици да останат вън от властта. " От друга страна се пречи на хората да вземат решение ", добави той.

Централизираната изборна система на Бразилия също по този начин попречи на Болсонаро да води толкоз продължителна битка за резултатите от изборите, както направи Тръмп.

В Съединените щати бавното броене на гласовете забави оповестяването на спечелилия с една седмица, а процесът в изборната гилдия по-късно лиши още няколко месеца. Всеки щат също организира свои лични избори и одити. Това даде на Тръмп и политици и групи, които го подкрепяха, време и разнообразни фронтове да провеждат офанзиви против процеса.

В Бразилия, нация от 220 милиона души, посредством електронната система за гласоподаване бюлетините бяха преброени за два часа. Централният изборен орган, а не медиите, по-късно разгласи спечелилия същата вечер на гала с присъединяване на водачи на Конгреса, съдилищата и държавното управление.

Болсонаро, само че поради дребното благоприятни условия, в последна сметка се отдръпна.

Но този метод крие и опасности.

" Може да се твърди, че тази концентрация също подготвя към повече злоупотреби, в сравнение с американската система, която е по-децентрализирана и разрешава главно локален контрол ", сподели Омар Енкарнасион, професор от Bard College, който е изучавал демократичните системи в двете страни.

Но в Съединените щати няколко щата неотдавна одобриха ограничаващи закони за гласоподаване, добави той. " Така че очевидно това са два доста разнообразни модела и може да се спори в двете направления кой е най-хубавият или най-лошият за демокрацията. "
В навечерието на изборите системата на Бразилия също по този начин ѝ разреши доста по-агресивна борба против всяка антидемократична дезинформация или скрит план. Върховният съд на нацията подреди обиски и арести, блокира членове на Конгреса от обществените мрежи и реши да забрани софтуерни компании в Бразилия, които не съблюдаваха правосъдните разпоредби.
Резултатът беше необятна и безмилостна акция, ориентирана към битка с дезинформацията на изборите. Но тези ходове също по този начин провокираха всеобщи рецензии за прекосяване на границите. Някои обиски бяха ориентирани към хора единствено тъй като са били в група в WhatsApp, която е загатнала прелом. Някои бяха краткотрайно затворени без правосъден развой поради рецензии към съда. Конгресмен беше наказан на затвор за закани към съдии в предаване онлайн.

Такива строги дейности от страна на съдилищата уголемяват голямото им въздействие в бразилската политика през последните години, в това число централната им роля в по този начин нареченото следствие " Автомивка ", което изпрати президента Луиз Инасиу Лула да Силва в пандиза.

" Дързостта, безстрашието, с което съдилищата са работили, освен против Болсонаро, само че даже и по отношение на Лула, допускат, че съдилищата се държат в известна степен - ненавиждам да употребявам думата неразумно - само че може би даже в наказателен режим ", разяснява Енкарнасион.

И въпреки всичко, без значение от напъните на съда, хиляди поддръжници на Болсонаро на нацията седмица след встъпването в служба на Лула през януари.
Докато сцените злокобно наподобяваха на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година, функциите на двамата някогашни президенти бяха разнообразни.
И двамата бяха раздухали пламъците, убеждавайки почитателите си, че е имало машинация, само че Тръмп категорично подреди на поддръжниците си да провеждат шествие до Капитолия по време на тирада наоколо.

Когато последователите на Болсонаро се събраха, той беше на хиляди километри във Флорида, където остана три месеца.

И в двете страни стотици извършители бяха задържани и упрекнати, а в Конгреса се проверява какво се е случило. Последствията бяха разнообразни.

Подобно на Тръмп, Болсонаро също отбрани своите поддръжници.

Той сподели в петък, че протестът не е опит за прелом, а " дребни старици и старчета, с бразилски флагове на гърба и библии под мишниците ".

 Щурм на държавни здания в Бразилия: кой стои зад него Щурм на държавни здания в Бразилия: кой стои зад него

Но политическият отзив е друг.

В Съединени американски щати огромна част от Републиканската партия прегърна неоснователните изказвания за изборни измами, щатите одобриха закони, които затрудняват гласуването, а гласоподавателите избраха претенденти, които отричащи резултатите от изборите, в Конгреса и щатските законодателни органи.

В Бразилия политическата върхушка значително се отдалечи от говоренето за изборни измами - и от самия Болсонаро. Консервативните водачи в този момент упорстват за по-умерен властник като нов знаменосец на бразилската десница.

По думите на Енкарнасион, макар проблемите си, демократичната система на Бразилия може да даде модел за битка с новите антидемократични закани.

" Демокрациите главно се борят с дезинформацията и Бог знае какво още с доста остарели институции ", счита той. " Трябва да подобрим средствата. Не мисля, че са замислени за хора като тези, пред които са изправени тези страни ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР