Кралство Белгия има нов посланик в София. Заместник-министърът на външните

...
Кралство Белгия има нов посланик в София. Заместник-министърът на външните
Коментари Харесай

България предлага множество възможности за белгийските инвеститори

Кралство Белгия има нов дипломат в София. Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков е приел акредитивните писма на новоназначения ексклузивен и пълномощен дипломат кралството - Фредерик Мьорис.

Това е още една опция за усилване на двустранните търговско-икономически връзки.

Белгия е значим сътрудник на България в Европейски Съюз и НАТО. „ Ценим високо градивния разговор и двустранно съдействие, Белгия е водещ вложител и значим търговски и стопански сътрудник на България. Надяваме се тези връзки да продължат да се развиват макар компликациите, свързани с пандемията от Ковид–19 “, е отбелязал заместник-министър Дойков.

Той е подчертал, че България предлага голям брой благоприятни условия за белгийските вложители, както и чудесни условия за туризъм.

До края на 2019 година директните задгранични вложения на Белгия в България възлизат на 1.531 милиарда евро. Само през 2019 година у нас са вложени 17 млн. евро. Редица огромни белгийски компании имат бизнес у нас. Не може да не споменем компанията Solvay, която е притежател на "Соди Девня ", "ТЕЦ " ЕАД - Девня, "Геосол " ЕАД - Провадия; "Завод за рандеман на варовик " ЕАД в с. Чернево. Група Solvay участва в България от 1997 година. А "Солвей Соди " е най-големият содов цех в България и Европа за синтетично произвеждане на калцинирана сода и най-големият европейски цех на Solvay с номинален потенциал от 1.5 млн. тона годишно.

Кралство Белгия разполага с дейно настоящи механизми за обезпечаване на експортните заеми и вложения в България.

Страната е един от обичайните и значими търговски и стопански сътрудници на България. Още през 2011 година двустранният стокообмен надвиши границата от един милиард евро. А другата добра вест е, че комерсиалното салдо е позитивно за нашата страна.

Стокообменът през предходната година е на стойност 1.49 милиарда евро и бележи спад с 7.9% по отношение на 2018-а. Кралството има 2.8% дял в общия ни износ и седмо място в българския експорт. Белгия държи 1.9% дял от общия внос и 16-то място във вноса ни.

Водещо място в износа заема нерафинираната мед; аноди от мед за електролитното пречистване с дял от 43.39 на 100. Изнасяме също по този начин мотоциклети (включително веломоторите) и колела със помощен мотор, със или без кош; кошове, семена от репица или рапида, даже натрошени, чорапогащи, чорапи, дълги, три четвърти и къси и други сходни продукти, пътнически коли и други автомобилни транспортни средства, сурови или необработени тютюни; боклуци от тютюн и други.

За петте месеца на тази година и в изискванията на ковид българският експорт продължава да пораства и на стойност 799.9 млн. лв., само че вносът се свива (-21.5%) до 408.4 млн. лв..

През последните три години по над 100 000 белгийци са посещавали България. А и очевидно има интерес, тъй като численост им пораства. Миналата година тук са били 122 616 туристи от тази страна, което е растеж от 4.3% по отношение на 2018-а. Белгия се подрежда на 11-то място в Европейски Съюз по този индикатор. През същия интервал общо 107 810 българи са посетили Кралството, което също е покачване - от 1.9%, по отношение на 2018-а. Белгия е на 13-то място като желана дестинация от българските туристи.

През юли туристите от кралството у нас са 19 571 индивида, като 1516 от тях са били тук за отмора и екскурзия, а 730 са пътували до България със служебна цел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР