Кръгла маса на тема Устойчиво финансиране на българската култура ще

...
Кръгла маса на тема Устойчиво финансиране на българската култура ще
Коментари Харесай

Обсъждат устойчиво финансиране на културата на кръгла маса

Кръгла маса на тематика " Устойчиво финансиране на българската просвета " ще се организира в зала " Изток " на Народното събрание. Форумът се провежда от парламентарната комисия по културата и медиите, Министерството на културата, Националното съдружие на общините и Обсерваторията по стопанска система на културата. Сред тематиките са и опциите за повишаване на финансирането за публичните медии - Българското национално радио и Българската национална телевизия, Българската телеграфна организация и Съвета за електронни медии.

Организаторите на кръглата маса показват, че задачата й е да сложи културата като народен приоритет и публично богатство. Сред акцентите са обществените финанси за културата в държавния бюджет за 2024 година и тригодишната бюджетна прогноза до 2026 г.; както устойчивото повишаване на тези финанси и постигане до 1% от Брутният вътрешен продукт за група „ Култура “.

Ще се разискват основаването на цялостна финансова рамка за развиване на българската просвета и културни действия на национално, районно и общинско равнище, както и общественото измерение на финансирането на културата с право на еднакъв достъп до културни действия на българските жители.

За присъединяване във форума са поканени представители на Министерството на финансите, Комисията по бюджет и финанси, Българското национално радио, Българската национална телевизия, Българската телеграфна организация, Съвета за електронни медии, на синдикалните, гражданските и креативните организации в региона на културата, както и представители на медиите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР