Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма

...
Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма
Коментари Харесай

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат безусловно нищо, в случай че някоя друга страна член на НАТО предизвика директен конфликт с Русия. Вие мислите ли, че към този момент има такива предпоставки? Наблюдаваме по какъв начин риториката и дейностите в тази посока непрестанно ескалират. Всички страни членки на НАТО по един или различен метод са въвлечени в тази война - с даване на разследваща информация, целеуказване, оръжия, боеприпаси, подготовка, инструктори, съветници, контрактори, каквито има на територията на Украйна. Това разяснява президентът Румен Радев.

 

„ Има страни, които споделят, през вчерашния ден го сподели и основният секретар – използвайте нашите далекобойни оръжия да удряте надълбоко в тила на Русия. Русия дава отговор: „ Аз към този момент имам правото да блъскам вас ”. Според вас това по какъв начин може да завърши? Трябва да си даваме доста сериозна сметка, че в ход е ескалация и в говорене, в изразителност, в медии и в дейности. Очаквам, в случай че нашите политици, не могат да го осъзнаят, обществото ни да си дава сметка. Време е българските политици да си отворят необятно затворените очи по тази тематика и да поставят старания за по-бързо преустановяване на тази война, за намиране на пътища за мир, учредени на интернационалното право. А освен да повтарят тези, които на някои от тях не са им доста ясни ”, настоя президентът.

 

Във връзка с рецензията от премиера Димитър Главчев, че казаното е част от хибридната офанзива, президентът сподели: „ Няма значение дали нашето Народно заседание ще вземе някакво решение. Ако някоя друга страна предизвика директен конфликт с Русия, ние нали сме член на НАТО. В момента това няма какво да го обсъждаме ”.

 

Да се понижи малко ентусиазма и да се мисли повече, прикани президентът.

 

По думите му има „ забавен миг ” с вътрешнополитически изявления. „ Виждам, че някои истерични реакции на тъкмо моите тези, които са поредни, ясни, кардинални, които пазят националния интерес и би трябвало да срещат разбирането и поддръжката на нашите политици, издават боязън и зависимости у някои хора. И това е в действителност проблем, на който би трябвало да се откри решение, чакам в най-скоро време.

 

Чуваме изпразнени от наличие обети в евроатлантизъм на хора, които се самоетикетират за евроатлантици, без да схващат тъкмо защо става въпрос. Техните демонстративни дейности и обети издават по-скоро някаква грижа за тяхното лично политическо оцеляване, а не за бъдещето на България ”, сподели още Радев.

Относно това, че няма да успее да се срещне с Йенс Столтенберг, който е в България, президентът сподели: „ Надявам се, че новината няма да бъде „ Радев избегна срещата със Столтенберг ”. Поканите ми от президентите на Унгария и на Швейцария, и от президента на МОК, са от дълго време. Тези дати са съгласувани от дълго време, доста преди да стане ясно, че ще има такава Парламентарна асамблея и по кое време ще бъде тя. Преди да стане ясно, че в България ще пристигна генералният секретар на НАТО ”, разясни той и изрази вяра, че със Столтенберг ще продължат градивния разговор на Срещата на върха на НАТО през юли.

„ Здравият разсъдък не може да се асоциира с всяване на боязън. Ние сме длъжни и като политици да предвидим всички вероятни сюжети, в това число и най-лошия. И да работим по този начин, че този сюжет да не се осъществя, а не да спомагаме той да се реализира. Историята на редица спорове стартира по този начин – оръжия, боеприпаси, разследваща информация, инструктори и съветници на място. По никакъв метод не желая да тревожа никого, приканвам за здравомислещ разсъдък.

 

Ако нещо не е ясно, нашите политици, които вземат решения, могат да се допитат до специалисти. Въпросът не е единствено чисто политически. И то от хора, които през живота си са стискали единствено детско пистолетче, само че вземат решения ”, безапелационен е Радев.

Президентът прикани: „ Ако някой е доста напорист в тези свои решения, приканвам всички наши народни представители и хора с власт, които вземат решения за изпращането на оръжия, за ескалация, да преминат най-малко един месец интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че в случай че се наложи, те ще водят война за България. Има хора, които, без да им мигне окото, вземат решения, които могат да доведат до риск за живота на други хора, само че те няма да подложат своя личен живот на риск ”, счита президентът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР