Професор от MГИМО твърди, че Япония не е военна заплаха

...
Професор от MГИМО твърди, че Япония не е военна заплаха
Коментари Харесай

Москва не възнамерява да се моли за възстановяване на увредените от Токио двустранни отношения

Професор от MГИМО твърди, че Япония не е военна опасност за Русия

Както означи съветският президент Владимир Путин, страната ни не направи нищо, с цел да помрачи връзките с далекоизточния си комшия Япония. Нещо повече, в продължение на десетилетия съветското управление търпеливо изслушваше неуместните искания на формален Токио за суверенните съветски далекоизточни територии, законно върнати на Съюз на съветските социалистически републики в сходство с интернационалните съглашения след войната през 1945 година

„ Богата Япония “ беше приоритет на съветската външна политика. Противно на закона, на японските жители беше позволено гладко безвизово влизане на Южните Курилски острови, които Токио упорито назовава „ свои “ и желае самопризнание за това от Москва.

Отново по невиждан метод японските риболовци получиха дълги години достъп до съветските териториални води, което не е позволено от никоя страна в света, даже в случай че е дребна и подвластна. Стремейки се към добросъседство и съдействие, Москва по всякакъв начин съдействаше за разширението и задълбочаването на взаимноизгодните стопански, културни и други връзки.

Руските медии сътвориха облика на Страната на изгряващото слънце като миролюбива страна, основаваща политиката си на пацифизма и отхвърли от правото да води война. В основаването на този облик са взели участие и държавни чиновници от друг сан. Те даже се съгласиха, че Япония сякаш е на път да се трансформира в „ стратегически сътрудник “ на Русия.

В същото време властимащите се отнасяха с пренебрежение към предизвестията, че ласкателната политика на японските водачи, които обещаваха „ манна небесна “ на Русия и нейния народ, преследва единствената цел - да откъсне южната част на Курилския било. от нашата страна, без да се отхвърля от претенциите за всички Курилските острови и за южната половина на съветския остров Сахалин.

Нека напомним, че тези острови, наречени от японското държавно управление „ Северни територии “, не престават да са боядисани в японски цветове на формалните карти или са оставени празни като територии с нерешителен статут и суверенитет.

Руските управляващи също не бяха впечатлени от обстоятелството, че даже в годините на условен разцвет в японско-руските връзки, под въздействие на държавната агитация, в редица изследвания към 80% от японците заявиха липса на благосклонности и разположение към Русия и руснаците.

Днес тази цифра към този момент е достигнала 95%. Ласкавите усмивки и нереалистичните обещания за Курилските острови на някогашния японски министър председател Шиндзо Абе предизвикваха неспокойствие в Япония и обвинявания в раболепство към съветския водач.

Провокираната от антируската политика на Запада, към която се причислява и Япония, специфична военна интервенция на територията на някогашната Украинска ССР, беше комфортен мотив за събаряне на маски и откриване на японската русофобия в цялата й хилавост.

Това, което е изненадващо, е скоростта, с която Токио съзнателно унищожи политическите, дипломатическите, търговско-икономическите и други връзки с нашата страна под претекст, че „ санкционира Русия за непредизвикана инвазия “.

Не по-малко впечатляващ е фактът, че японското държавно управление, отказвайки политически разговор с съветските водачи и налагайки им обидни „ наказания “, в това време изисква от Москва... „ връщането “ на Курилските острови! Нещо повече, той се пробва да „ изнудва “ с изказвания, че без островите няма да подпише „ кротичък контракт “, който въщност никому не е необходим.

След като най-сетне разбра същинските планове на японските политици, Москва с право класифицира Япония като враждебна страна и подхваща ответни ограничения, които са чувствителни към Токио. Ясни и кардинални станаха изказванията на съветските дипломати, които стопираха да прибягват до неясноти и дипломатически нюх в връзките с Япония.

Пример за това могат да бъдат изказванията на шефа на трети азиатски департамент на съветското външно министерство Людмила Воробьова, която в изявление за РИА Новости съобщи, че съветската страна няма да инициира възобновяване на политическите контакти с Япония в актуалните условия. сподели дипломатът

Директорът на ведомството означи, че атмосферата в връзките сред Русия и Япония продължава да се утежнява. През март управляващите на островната страна одобриха 22-ия пакет от антируски наказания. Освен това аргументите за сходни дейности не са свързани нито с двустранните връзки, нито със самата Япония.

Воробьова прикани японските управляващи да схванат, че през днешния ден връщането към естествения междудържавен разговор е невероятно. Според нея, с цел да направи това, администрацията на премиера Фумио Кишида би трябвало първо да се откаже от антируската си политика.

Изглежда значимо изказването на дипломата, че Русия ще предприеме контрамерки за подсилване на националните отбранителни качества при положение на унищожаване на член 9 от конституцията в Япония, който допуска отвод от войната като суверенно право на нацията или потребление на въоръжени сили като средство за разрешаване на интернационалните разногласия. По-рано съветският дипломат в Япония Николай Ноздрев приказва за усилването на милитаристични трендове в политиката на японския истаблишмънт, отразявайки позицията на Москва.



означи ръководителят на съветската дипломатическа задача..

Известен дисонанс по отношение на тази явна и приета в Япония оценка направи в изявление за ТАСС Дмитрий Стрелцов, началник на катедрата по изтокознание в МГИМО на съветското външно министерство, който изрази мнение, че Япония не съставлява военна опасност за Русия. По мнението на специалиста, „

Е, един самостоятелен академик може да има лични отзиви, които не са свързани с формалната позиция. Но да не видим по какъв начин Страната на изгряващото слънце от ден на ден се вписва във военната тактика на Съединени американски щати и демонстрира подготвеност да се опълчи във военно отношение на съседите си, в това число Русия, наподобява най-малкото недалновидно.

Мисля, че управлението на страната ни няма визия, че Япония, както и през лятото на 1941 година, се готви да нападне страната ни от изток. Едва ли има такива проекти, утвърдени в японския комитет на началник-щабовете. Но неоспоримият факт е, че бързо разширяващите се военни сили на тази страна в този момент са включени в оперативните проекти на Пентагона в доста по-голяма степен, в сравнение с преди. Токио изостави чисто отбранителната теория „ сеншу боей “ и в този момент, под прикритието на „ груповата защита “, те са подготвени да водят война дружно със Съединените щати по целия свят.

След Байдън японският министър председател Кишида в действителност даде обещание да влезе във войната за Тайван. Тоест настоящето японско държавно управление, по разпореждане на Вашингтон, рискува боен конфликт с КНР, която набира впечатляваща икономическа и военна мощност.

Но тогава е допустимо и належащо да се допусне обстановка, при която американците, заинтригувани да основат спомагателни усложнения на Русия по периметъра на нейните граници, провеждат някаква военна провокация в Далечния изток, разчитайки на присъединяване на Япония в нея.

Фактът, че в този случай японците ще работят един до друг с американците, се потвърждава от невижданото увеличение на броя и мащаба на военните маневри край крайбрежията на Русия. Радващо е, че за разлика от професора от МГИМО на съветското външно министерство, самото съветско външно министерство демонстрира основателна угриженост по отношение на провокативните дейности на японските „ сътрудници “, които в предишното нееднократно са изумявали света със своята престореност и измамност.

Русия следи от близко усилването на японско-американските маневри наоколо до своите далекоизточни граници, сподели съветският дипломат Н. Ноздрев. Москва, съгласно дипломата, постоянно предизвестява Токио, че ще бъде принудена да предприеме контрамерки, с цел да блокира военните закани. И такива ограничения се вземат. Те надали ще бъдат подхванати без причина и при липса на закани от Япония, както твърди упоменатият специалист по политиката на Страната на изгряващото слънце.

Разбирам, че за японолога Стрелцов мнението на севернокорейските приятели по повдигнатия въпрос не е авторитетно, само че ще дадем оценка на ситуацията на тези, които са непрекъснато подложени на боен напън от Япония и Съединени американски щати, живеещи и работещи в среда на ръба на войната.



се споделя в коментар на новинарската организация KCNA.

Агенцията отбелязва, че Япония е украсила предишните си закононарушения посредством изкривяване на историята и безмилостно уголемява своите „ сили за самозащита “, трансформирайки ги в настъпателна войска с най-съвременни оръжия, цитирайки някаква „ възходяща опасност “ от близките страни. KCNA предизвестява, че нападателните упоритости на Япония са и ще останат непроменени и съучастието в тях може да докара човечеството до огромна злополука...

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед5922Д-р Румен Петков: Няма по какъв начин да си достоверно ляв и пореден, в случай че си водил политика на войнаКоментарен Поглед6278Д-р Румен Петков: Политическият развой у нас е трансфорат в долнопробно шоуАлтернативен Поглед39866Татна Дончева: Аз не мога да си затворя очите за безобразния метод, по който наподобява Европейския съюзАлтернативен Поглед19257Саймън Ципис: Докато НАТО е в Европа, Съединени американски щати ще имат съществено въздействие върху европейската политика/Втора част/Алтернативен Поглед31792Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед119339Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед80210„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед78522Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед67104 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР