Козметичният бранш у нас също търпи загуби заради войната в

...
Козметичният бранш у нас също търпи загуби заради войната в
Коментари Харесай

Козметичният бранш у нас със сериозни загуби заради войната в Украйна

Козметичният отрасъл у нас също търпи загуби поради войната в Украйна.

За някои от компаниите в бранша износът е понижен с до 20-30% в последния месец.

В същото време обаче, точно в тази област доста от бежанците, пристигнали в България, могат да се осъществят сполучливо. И родни компании към този момент обявиха предпочитание да предложат образование и работа в областта на козметиката.

Близо 20 огромни козметични компании в България работят с Русия и Украйна, за някои от тях това са съществени пазари и от началото на войната стокооборотът им внезапно е намалял.

"Предвид обстоятелството, че следва една обезценка на рублата, една неспособност за разплащане и събираемост на вземанията, експорт на козметични артикули от 24 февруари не е осъществяван ", съобщи Гергана Андреева, изпълнителен шеф на Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика.

За разлика от тежката промишленост, производството в козметиката все още не е затруднено.

"Нямаме сега съществени усложнения във връзка с доставките, само че ние работим най-вече със първични материали и материали от Европа и затова нямаме проблеми - стопански вършим всевъзможни разбори и планове, които да могат да работят, само че тази война в действителност би трябвало да спре ", добави Емилия Динкова, шеф на козметична компания, представена от Българска национална телевизия.

В знак на съпричастност с Украйна, компании от сектора към този момент оказват помощ на хората, избягали от войната.

"Като компания съм оповестила свободни работни места, в случай че някой желае. Освен това ние можем да предоставим и образование ", добави Емилия Динкова.

Олга няма да се възползва от опцията да се учи, тъй като към този момент има богат опит в тази сфера. "Около 10 години съм работила точно с козметика, в случай че си намеря работа в тази сфера, бих била щастлива, тъй като това ми доставя наслаждение ", споделя още Олга Брус.

Тя не крие, че харесва родните козметични артикули още преди да пристигна в България. И в този момент с неспокойствие чака да работи с тях, изключително с тези, в чийто състав има рози и лавандула.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР