Козметичните ни средства за разкрасяване могат да крият опасни за

...
Козметичните ни средства за разкрасяване могат да крият опасни за
Коментари Харесай

Най-опасните химикали в козметичните продукти

Козметичните ни средства за разкрасяване могат да крият рискови за здравето химикали, потвърждава науката.

Излишно е да крием, че множеството дами имаме особено отношение към козметиката и грим продуктите и обожаваме да прибавяме по нещо ново към сбирката си. И сме сигурни, че голяма част от дамите споделят същата пристрастеност. Официалните данни в Америка пък демонстрират, че дамите там употребяват приблизително по 12 козметични продукта, единствено с цел да се подготвят заран.

Затова е изключително значимо да сме осведомени и за рисковете от честата приложимост на някои артикули. За страдание, доста от обичаните ни разкрасители могат да крият рискови химикали, даже такива с потвърдено канцерогенно деяние при продължителна приложимост.

И по този начин – кои са най-опасните химикали в състава на козметиката ни?

Слънцезащитните филтри

Около формулите на продуктите с UV отбрана се завихрят непрекъснати полемики. От една страна, всички сме наясно с това какъв брой рисково е да се оставим да изгорим на слънце. От друга, редица организации предизвестяват, че слънцезащитните филтри в козметиката не са безвредни за огранизма. Сред най-критикуваните е съставката оксиноксат – потвърдено е, че може да провокира проблеми с тироидната жлеза и сигналите в мозъка при лабораторни животни.

Нашият съвет: Да се пържите на плажа без отбрана не е вид. Но се пробвайте да прекарвате повече време на сянка и да намалите кличеството кремове, които кожата поема.

Оксибензон

Този химикал се съдържа във формулата на някои декор дьо тени за слънцезащитно деяние. Доказано е обаче, че се всмуква в организма през кожата и че продължителната приложимост може да докара до струпване на веществото в организма. В резултат, можем да развием алергична реакция към слънчевите лъчи.

Невротоксични метали в пудрата за лице

Матиращите пудри могат да съдържат метали като алуминий и барий. Те са позволени за приложимост в козметиката единствено в лимитирани количества. Но защото дамите напластяват толкоз доста разнообразни артикули върху кожата си, никой не може да пресметна какъв брой “ограничени ” са в последна сметка тези количества за всеки поотделно.

Силика и розов кварц

Включени в състава на доста ружове, тези съставки могат да имат канцерогенно деяние при струпване в организма. Отново, тяхното потребление в продуктите е лимитирано в границите на избрани позволени количества. Но контролът върху това какво количество абсорбираме за по-дълъг интервал от време е противоречив.

 Най-опасните химикали в козметичните артикули

“Токсичната тройк а ”

Става въпрос за химикали, съдържащи се в лаковете за нокти – толуен, дибутил фталат и формалдехид . Те могат да бъдат вдишани и да причинят рак, а изключително рискови са при бременни дами, защото крият риск и от увреждане на плода! След 2006 година, марки като Orly, OPI, Estee Lauder и Sally Hansen преформулират продуктите си и изключват от състава на своите лакове рисковата “тройка ”.

Нашият съвет: Използвайте лакове единствено на реномираните марки, за които се знае, че употребяват безвредни модерни формули.

И също така е хубаво да се лакирате на терасата, или най-малко до отворен прозорец – по този начин вдишвате доста по-малко от химичните субстанции в продукта.

Парaбени и аромати

Парабените се употребяват в доста козметични артикули като консервант. Проблемът е, че имитират действието на естрогените и могат да причинят нарушавания във фунционирането на ендокринната система. Ароматите пък постоянно са упреквани за главоболия и астма. А истината е, че се съдържат и в най-невероятните артикули. Спиралата за очи да вземем за пример може да е цялостна с изкуствени аромати. Причината е, че по този начин се прикрива острата миризма на останалите химични съставки в туша.

 Най-опасните химикали в козметичните артикули

Олово

Някои червила към момента включват във формулата си олово, което може да се натрупва в организма. Свързват го с поведенчески проблеми и затруднено асимилиране на нова информация.

Нашият съвет: Пълният отвод от грим и други козметични артикули е мъчно и много извънредно решение. Но най-добре за здравето ни е да се осведомяваме за състава на продуктите – изключително тези, които използваме ежедневно. Опитайте се да включите в ежедневните си ритуали повече натурални средства.

5 натурални средства срещу косопад, които в действителност работят!

Сияйна кожа единствено в 9 стъпки

Овесени ядки против неприятни миризми

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР