Кой и как е лобирал срещу заплащане в полза на

...
Кой и как е лобирал срещу заплащане в полза на
Коментари Харесай

Ето ги ремонтите на закона „Менда – Мента – Горанов“, донесли 600 млн. щети за България

Кой и по какъв начин е лобирал против възнаграждение в интерес на хазартните босове в България, надали в миналото ще бъде потвърдено с дефинитивно правосъдно решение. Новият пакет антикорупционни наказания по световния закон на Съединени американски щати „ Магнитски “ обаче е добър мотив да се напомнят малко известни елементи към хазартния скандал на десетилетието, в следствие от който най-богатият човек в България Васил Божков избяга в Дубай при започване на 2020 година, написа „ Медиапул “.

В началото на тази година някогашният министър на финансите Владислав Горанов, един от най-приближените хора на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов, влезе в „ Магнитски-2 “.

Очевидно финансовото министерство на Съединени американски щати е намерило задоволително доказателства за тезата на Божков, че е плащал 20% от облагата на „ Национална лотария (над 60 млн. лв., б.ред. ) към ръководещата „ shaika “ ГЕРБ, с цел да получи данъчно изключение за бизнеса си.

Вече три години прокуратурата отхвърля да проверява тези изказвания на някогашния
хазартен необут, тъй като би трябвало да стигне до Борисов и Горанов.

Но колкото и да се пробват, водачът на ГЕРБ и някогашният му министър надали в миналото ще изчистят името си и ще убедят обществото, че не са били наясно със протичащото се. Същото важи и за цялата партия ГЕРБ, само че и за други партии и техни изтъкнати политици, които са имали дейна роля в прекрояване на законодателната рамка в полза на Божков.

Манипулиране на законодателството

Аргументацията на американското финансово министерство за санкционирането на Горанов е озаглавена „ манипулиране на законодателството “.

„ Като министър на финансите Горанов е взел участие в корупционна скица, вследствие на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в подмяна на удобно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес. Съдебно оборване на оценки за данъчни отговорности в резултат на спомагателни промени, наложени от корупционното законодателство, откри, че са нанесени данъчни вреди от близо 600 милиона лв. (прибл. 300 милиона долара) за петгодишен интервал, в интерес на ползите на български олигарси “, разгласи службата OFAC на американското финансово министерство.

Връщането обратно във времето към поправките в закона за
хазарта вади на ярко най-малко два любопитни детайла. Единият е, че данъчната скица в интерес на Божков (и ощетяваща държавата) е била задействана още по времето на кабинета „ Орешарски “ и е траяла при две служебни държавни управления – „ Близнашки “ (назначено от президента Росен Плевнелиев) и „ Герджиков “ (назначено от президента Румен Радев).

А вторият е, че самият Горанов като министър подхваща доста абсурден ход на 23 януари 2020 година – шест дни преди прокурорския екшън в офисите на Божков. Точно тогава Горанов публично предлага законопроект за по-ниско облагане на
хазарта.

Първоначалният подтик идва от Йордан Цонев от Движение за права и свободи

Всичко стартира в края на 2013 година, при ръководството на кабинета „ Орешарски “, когато ръководител на бюджетната комисия е Йордан Цонев – Данчо Ментата от Движение за права и свободи, нормалният обвинен, когато става дума за облагане на
хазарта.

Тогава депутатите анулират налога върху
хазарта и го заменят с държавна такса, която се събира от Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Първоначалното предложение на Йордан Цонев претърпява сериозна смяна сред първо и второ четене и в следствие са признати текстове на Георги Кадиев (БСП), съгласно които онлайн хазартът би трябвало да се полза с 20% върху разликата сред събраните залози и изплатените облаги, а офлайн залаганията – с 15% върху оборота (което в действителност е много по-високо облагане).

В процеса на смяна се оказва, че народните представители са не запомнили да обложат лотарийните игри, които в оня миг едвам прохождат. Така през цялата 2014 година
лотариите не заплащат такса.

Това значи, че схемата работи още по време на кабинета на „ Орешарски “. Нещо повече – тя е траяла да работи и при две служебни държавни управления, тъй че виновни за нея са общо четирима финансови министри – Петър Чобанов, Румен Порожанов, Владислав Горанов и Кирил Ананиев. Досега обаче Васил Божков упреква за рекет само Бойко Борисов, Владислав Горанов и техните доближени.

Епизодът с поправката „ Кадиев “

В края на 2014 година, когато на власт към този момент е кабинетът „ Борисов 2 “, Георги Кадиев внася предложение, с цел да поправи пропуща си за необлагането на
лотариите в продължение на цяла година. Именно това е моментът на развръзката, в който Божков твърди, че се е разиграла случката с рекета, въпреки че към оня миг „ Националната лотария “ занапред прохожда.

Според текста на Кадиев, импортиран на 29 октомври 2014 година, всички игри – тото, лото,
лотарии и други, без покер шампионатите, би трябвало да се таксуват с 15% такса върху залозите. В предлагането се прави ясно разграничаване сред моментните лотарии и покер шампионатите, тъй че да е безусловно ясно, че първите се таксуват с по-високата такса (15% върху залозите).

Божков твърди, че директно по-късно получил телефонно позвъняване от тогавашния министър председател Бойко Борисов за среща, на която се договорили казусът да се оправи без доста звук.

Стенограмите на Народното събрание демонстрират, че след увещание от тогавашния ръководител на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) на 13 ноември 2014 година законопроектът на Кадиев е признат с 15 „ за “, без въздържали се и „ срещу “.

Това значи, че членовете на комисията от всички парламентарни групи по това време са подкрепили високото и ясно написано облагане.

Нещата изцяло се трансформират при гласуването в зала на първо четене, извършено на 19 ноември. Гласуват единствено 79 народни представители. От тях 20 са „ за “, 23 – „ срещу “, а 36 се въздържат. От ГЕРБ гласоподават 31 депутати, от които 24 са „ срещу “ или „ въздържали се “.

Реклама

„ В бюджетната комисия имаше цялостна поддръжка от всички политически партии и фактът, че сега няма поддръжка, за мен е задоволително индикативен. Това значи, че или не разбирате какво гласуваме, а аз бях, мисля си, свестен, или в тази ситуация има жестоко лобиране – корпоративно. Благодаря Ви “, споделя още тогава вносителят Кадиев.

След прегласуването няма особена смяна в настройките на депутатите. Законопроектът е дефинитивно отритнат с 32 гласа „ за “, 21 „ срещу “ и 30 „ въздържали се “. При прегласуването гласоподават 29 депутати от ГЕРБ, от които 15 са „ за “, а 14 са „ въздържали се “. Най-голям принос за отхвърлянето на плана имат депутатите на Движение за права и свободи, ГЕРБ и АБВ.

Развръзката

Същия ден, в който се отхвърля предлагането на Кадев, Менда Стоянова внася нов законопроект, който след това е признат. Практически тя прибавя само забравените лотарийните игри и бингото към съществуващия тогава текст, като резервира неяснотата към „ хазартните игри, за които се събират такси и комисиони “.

Ето какво гласи законът след намесата на ГЕРБ:

„ За поддържане на лиценз за образуване на
хазартни игри – обичайната лотария, лотария, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности игри със залагания върху резултати от спортни надпревари и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху инцидентни събития и със залагания, свързани с познаване на обстоятелства, като се изключи онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на 100 върху цената на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за присъединяване – в размер на 20 на 100 върху цената на получените такси и комисиони “.

Така и след експлицитното записване на
лотарията в закона, Божков продължава да заплаща по-ниска такса, както за „ Еврофутбол “ още по времето на „ Орешарски “, само че към този момент и върху лотарийните игри. Причината за това е двусмисленият текст, който разрешава на Божков да твърди както за талончетата, по този начин и за „ Еврофутбол “, че се събират комисионни, а не залози, и по този начин бизнесът му попадал в хипотезата за по-ниска държавна такса.

В сигнала си до прокуратурата от 2020 година Божков твърди, че незабавно след приемането на поправката на Менда Стоянова му се обадил Борисов и му споделил, че ангажимента е изпълнена и би трябвало да се срещне с Владислав Горанов. Божков показва още, че на последвалата среща Горанов го уведомил, че е задължен да дава 20% от облагата на сдруженията си на тогавашния министър-председател.

Съдебна фаза

Въпреки че и след поправката „ Менда “ текстът в закона за
хазарта звучи двусмислено, досега няма правосъдно решение, което да е оправдало юридически внасянето на занижена такса от страна на лотариите, даже при този „ неразбираем текст “.

Макар че страната дефинитивно загуби най-голямото данъчно дело против Божков – за 329 млн. лева, данъчният спор по този начин и не бе решен всъщност, тъй като се оказа, че актът за държавното взимане е публикуван от незапознат държавен орган.

На миналата инстанция преди Върховен административен съд арбитър Антоанета Аргирова се произнесе, че Законът за
хазарта (след поправката „ Менда “) в частта му за таксите в действителност е неразбираем. Според нея обаче, в случай че една норма не е ясна заради неприятна редакция, това не може да е опрощение за неприлагането ѝ. Тя добавя, че неяснотата се преодолява с пояснение, което е обвързване и на изпълнителната власт.

Съдия Аргирова написа, че хазартният оператор е бил задължен да приложи 15% ставка върху залозите и не е могъл да си избере по-ниско облагане, както твърди жалбоподателят „ Еврофутбол “. На последна инстанция – във Върховен административен съд, обаче претенциите на страната за милионите бяха отхвърлени.

Поправката „ Горанов “

Покрай поправката „ Менда “ се не помни един временен и абсурден епизод, в който Горанов персонално предлага законодателна смяна в интерес на хазартния отрасъл и единствено 24 часа по-късно я отдръпва. Това става на 23 януари 2020 година – в мътния интервал сред импортирания седмица по-рано законопроект на Валери Симеонов за закриване на частните
лотарии и 6 дни преди показния прокурорски екшън в офисите на Божков.

Тогава изненадващо на уеб страницата на финансовото министерство се появява нов „ Законопроект за Национална организация за
хазарта “, с който, с изключение на основаването на нова организация, се предлага съществено понижаване на държавната такса върху лотариите, тотото и спортните залози – почти до равнището на действително платените удръжки от компаниите на Божков.

Към оня миг предлагането е фрапиращо, тъй като таман стартира да се разгаря абсурдът с разкритите неплатени стотици милиони налози и такси от страна на
лотариите. Предния ден Агенцията за държавна финансова ревизия е дала конференция, съгласно която подозренията за загубите се удостоверяват.

Само 24 часа откакто предлагането на Горанов е качено на уеб страницата на МФ, то е свалено с обяснението, че поради „ публичното внимание “ и „ другите тълкования “ на тематиката се предлага опазване на тогавашното облагане – 15 на 100 върху направените
залози.

Оттам нататък историята е известна. От почитан олигарх, канен на срещи с премиера, Васил Божков стана цел на прокуратурата и бе преквалифициран в „ един от най-опасните българи след 89-та година “ (по думите на Иван Гешев).

Към момента, когато това се случи, Божков към този момент прозорливо бе избягал от България и намерил несъмнено леговище в Дубай. Прокуратурата му повдигна 19 обвинявания, в това число че е управлявал проведена незаконна група. Частните
лотарии бяха закрити, лотарийните игри станаха държавен монопол, лотоманията изчезна, до момента в който няколко години по-късно се възроди под нова форма – като зараза от онлайн залози и игрални зали. Срещу главните настоящи лица в хазартната сага няма нито един импортиран обвинителен акт.

Самият Божков бе изключително деен в разобличенията си към Горанов и Борисов през 2020 година. Тогава той илюстрира с баснословен комикс схемата, по която е плащал 20% от облагата на „ Национална
лотария “ към ръководещата „ shaika “, с цел да получи данъчно изключение за бизнеса си.

Освен това от самото начало твърдеше, че е поддържал персонален контакт с Владислав Горанов и скрийншот от разменени есемеси с него. Божков упрекна Горанов в корист с власт.

И тогавашното държавно управление, и основният прокурор твърдяха, че само Държавната комисия по
хазарта носи виновност за шашмите на Божков по отношение на хазната, само че не и финансовият министър Горанов или народни представители.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР