Косовските власти отвориха главния граничен пункт със Сърбия в четвъртък.

...
Косовските власти отвориха главния граничен пункт със Сърбия в четвъртък.
Коментари Харесай

Дипломацията надделя. Косово отвори основния граничен пункт със Сърбия

Косовските управляващи отвориха основния граничен пункт със Сърбия в четвъртък. Това се случи, откакто протестиращите етнически сърби отстраниха барикадите си и отблокираха пункта, оповестиха международните организации.

През последните дни сърбите в Косово със Сърбия, в това число и основния пункт в Мердаре . Напрежението в Северно Косово, където етническите сърби са болшинство, растеше от ноември, когато стотици етнически сръбски служители на реда, съдии и прокурори напуснаха работа в символ на митинг против решението на Прищина да анулира потреблението на издадени от Белград автомобилни номера.

След среща с представители на протестиращите в сряда обаче президентът на Сърбия Александър Вучич се, че е реализирано единодушие за унищожаване на барикадите. То стартира на идващия ден.
 Трактор със сръбското знаме е част от барикадата на пътя за Мердаре. Етническите сърби започнаха премахването на блокадите в четвъртък. " Насилието в никакъв случай не може да бъде решение "
Късно в четвъртък балканската работа на Радио Свободна Европа заяви, че барикадите от сръбската страна на пункта в Мердаре са махнати. Косовските сърби отстраниха и блокадите в село Рударе и региона на езерото Газиводе.

Сръбската осведомителна организация Танюг заяви също по този начин, че Белград е отменил положението на нараснала бойна подготвеност, което разгласи три дни по-рано.

" Дипломацията надви при деескалацията на напрежението в Северно Косово. Насилието в никакъв случай не може да бъде решение ", написа в Туитър ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел .

До деескалацията се стигна, откакто косовските управляващи пуснаха под домакински арест някогашния служител на реда и етническия сърбин Деян Пантич. Той беше задържан на 10 декември по съмнение, че е взел участие в нахлуване против чиновници на косовската Централна изборна комисия. Освобождаването му от ареста беше едно от изискванията на сърбите за унищожаване на барикадите.

По-рано президентът на Сърбия Александър Вучич сподели, че управляващите в Прищина са се съгласили и с другите две условия на сърбите - " хората, които са били на барикадите, да не бъдат преследвани " и да не се позволява влизането на косовските специфични елементи в Северно Косово.
Как се стигна до напрежението
Ситуацията в северната част на Косово стана напрегната през последните месеци, откакто държавното управление дефинитивно анулира потреблението на регистрационни номера на коли, издадени на косовски сърби от Министерството на вътрешните работи на Сърбия.

Директорът на косовската полиция за северния район обаче отхвърли да извърши решението за пререгистрация и след това беше отхвърлен.

Освобождаването му провокира всеобщи напускания на етнически сърби от всички косовски институции, като сръбските чиновници на косовската полиция, правосъдната система, тези на локално и централно равнище подадоха оставки.
 Спорът сред Косово и Сърбия, който е за доста повече от номера на коли  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Блокадите на пътища и гранични пунктове започнаха на фона на известия за пукотевица, последната от които беше осъществена късно на 25 декември.

На 27 декември косовският вътрешен министър Джелал Свекла сподели, че Сърбия , под въздействието на Русия , се стреми да дестабилизира Косово. Обвинението беше отхвърлено от Белград. Сръбските управляващи споделят, че желаят да защитят своето малцинство в Косово.

Кремъл от своя страна също отхвърли обвиняванията на Косово, само че съобщи, че поддържа Белград.

Косово, което има преобладаващо етническо албанско болшинство, се отдели от Сърбия след война през 1998-99 година Тя разгласи самостоятелност през 2008 година, само че Белград в никакъв случай не я призна и предизвиква 120 000 етнически сърби в Косово да се опълчват на властта на централното косовско държавно управление.

Русия, обичаен съдружник на Сърбия, поддържа Белград в напъните му да блокира участието на Косово в интернационалните организации, което се поддържа от Съединени американски щати и множеството страни от Европейския съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР