Космическите мисии струват милиарди долари. В замяна човечеството получава важни,

...
Космическите мисии струват милиарди долари. В замяна човечеството получава важни,
Коментари Харесай

Защо НАСА ще изгори 3 млрд. долара в Космоса

Космическите задачи костват милиарди долари. В подмяна човечеството получава значими, от време на време даже скъпи познания, за Космоса и Земята. Една от тези задачи напълно скоро ще приключи, което ще се случи с нейното изгаряне в атмосферата на Сатурн. Сондата Cassini наближава своя край след 20-годишно странствуване в Космоса.

Cassini снима неповторими фотоси на пръстените на Сатурн

Cassini се създава още от 80-те години на 20-ти век и в действителност е от две елементи. Към нея е и апаратът Huygens, който има за цел да кацне на луната Титан. Двата апарата са изстреляни в Космоса на 15-ти октомври 1997 година Седем години по-късно доближава орбитата на Сатурн, а на 14-ти януари 2005 година Huygens сполучливо каца на Титан и изпраща данни до Земята.

Cassini изпрати първи фотоси от новата си орбита

Cassini ще се приближи рекордно покрай Сатурн

Мисията на Cassini продължава и до през днешния ден. Тя дава доста информация за Сатурн, пръстените и луните към планетата. Прави и голям брой фотоси и наблюдения на неповторимата шестоъгълна стихия над северния плюс на планетата. "Мисията беше луда, дива, красива, сполучлива и ще завърши след към две седмици. Cassini обаче няма да си отиде безшумно ", разяснява Кърт Нийбър, един от учените в екипа на Cassini по време на телеконференция на НАСА, представен от онлайн изданието BusinessInsider.

Луната Пан впечатли Интернет с приликата си на равиоли

Космическата станция навлиза в последния стадий на живота си

В ранните часове на 15-ти септември Cassini ще се насочи към атмосферата на Сатурн, с цел да изгори изцяло. С това ще постави завършек на задачата струваща 3,26 милиарда $. Краят идва, тъй като привършва горивото на апарата. То е належащо, с цел да може НАСА да прави корекции в орбитата на Cassini. Без тях апаратът ще излезе от надзор и може да се разбие в някоя от луните на планетата.

Cassini изпрати първи фотоси от новата си орбита

За НАСА това е неприемливо. Апаратът може да носи микроби от Земята и галактическата организация не желае те да попаднат на някоя от луните на Сатурн и вероятно да замърсят или увредят средата там. Все още не е потвърдено, че на някоя от луните на Сатурн може да има условия за живот и НАСА не желае да рискува.

Учени засякоха деен радиосигнал от дълбокия Космос

Енцелад да вземем за пример се счита от НАСА за едно от местата в Слънчевата система, където може да има годни за живот условия. Именно Cassini откри, че от повърхността обгърнатата в лед луна извират струи, евентуално с вода или водород. Те за симптом за съществуване на океан, който е под повърхността, а това може да значи и съществуване на микроби или други форми на живот, което за в този момент няма по какъв начин да се ревизира.
 Луната Мимас на фона на Сатурн. Луната е с диаметър 396 км. Луната Мимас на фона на Сатурн. Луната е с диаметър 396 км.
Затова Cassini ще завърши своята задача по зрелищен метод в атмосферата на Сатурн. Астрономите чакат, че последният детайл от Cassini, който ще изгори в атмосферата на Сатурн, са остатъците от неговото гориво - радиоактивният изотоп Плутоний-238. Той е единственото гориво, което може да обезпечи толкоз дълга работа на Cassini. Сатурн е прекомерно надалеч от Слънцето, с цел да може да се употребяват слънчеви панели.

Целият развой по изгарянето на сондата ще отнеме към минута. Астрономите не чакат гърмеж, а просто разтапяне на детайлите и разпадането им като падаща звезда в небето над Сатурн. Те ще се опитат да следят събитието с телескопи, само че защото то ще се случи от осветената страна на планетата, може да не е задоволително блестящо, с цел да се види.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР