Кориандърът, освен че придава неустоим вкус на ястията, които приготвяме,

...
Кориандърът, освен че придава неустоим вкус на ястията, които приготвяме,
Коментари Харесай

Кориандърът е източник на ценни витамини

Кориандърът, като се изключи че придава неудържим усет на ястията, които подготвяме, е и източник на скъпи витамини.

В една щипка от потребната фалшификация, или с други думи четири грама, се съдържат 2 % от нужния ни за деня витамин С и 5 % от нужния витамин А.

В същото време това количество съдържа едвам 1 калория, 0 грама мазнини, 0 грама въглехидрати, 0 грама протеини.

В листата на кориандъра се съдържа и витамин К, който оказва помощ за разтварянето на мазнините и оказва помощ за кръвосъсирването.

Други потребни субстанции, които съдържа ароматната фалшификация, са фолиева киселина, калий, манган и холин. В кориандъра могат още да се намерят антиоксиданти като бета-каротин, бета-криптоксантин, лутеин и зеаксантин.

Маслото, което се извлича от подправката, има мощен антиоксидантен резултат и спомага значително за угнетяване на окислителните процеси, които настъпват в организма на човек.

 Кориандър

Друга потребна функционалност на кориандъра е, че един път добавен към друга към този момент приготвена храна, той забавя нейното повреждане. Листата на растението имат и антибактериален резултат против салмонела.

С това потребните функционалности на кориандъра не свършват. Скорошни проучвания са посочили, че подправката стопира натрупването на олово в организма.

Експертите считат, че лекарства, направени на основата му, могат да се употребяват за битка с токсичността, породена от олово и други тежки метали.

Благодарение на тези си свойства кориандърът е обект на проучване от страна на учените като метод за естествено филтриране на водата. Поради същата причина растението е намерило място в питиета за детоксикация.

Повечето потребни витамини и субстанции на кориандъра се съдържат в листата и по тази причина те би трябвало деликатно да се отделят от стъблата му.

Важно е да се знае, че когато свежите листа се нарязват, това би трябвало да става с изострен нож, тъй като в противоположен случай кориандърът ще загуби част от вкусовите си качества.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР