Копенхагенската Кехлибарена къща наскоро бе включена в рекордите на Гинес.

...
Копенхагенската Кехлибарена къща наскоро бе включена в рекордите на Гинес.
Коментари Харесай

Суматранският кехлибар - най-големият в света

Копенхагенската Кехлибарена къща неотдавна бе включена в върховете на Гинес. В нея се намира най-големият кехлибар в света – Слънчевият камък.

Най-голямото парче смола в света е открито предходната година от миньори в региона Дхармасрая в Западна Суматра. Слънчевият камък е суматрански кехлибар. Той е непрогледен и кафяв на цвят. Поставен под слънчева или ултравиолетова светлина обаче прелива във всички нюанси на синьото.

Находката е с в действителност неповторими характерности. След откритието си е изпратена за проучване в Австрийското геологическо сдружение. Според получените данни камъкът е на 15-25 милиона години. Той е с общо тегло 47.5 кг. Размерите му са повече от огромни -57.5х62х37 см.

До момента най-големият кехлибар тежеше 45 кг и бе открит на остров Борнео. По време на изваждането му обаче той се е счупил на четири части.

Най-старият открит до през днешния ден кехлибар на света е на 120 милиона години. Той обаче е открит на доста дребни фрагменти. За разлика от него Балтийският кехлибар, който е на към 40 милиона години, се открива на доста огромни блокове, в обособени случаи достигащи и по няколко кг.

В началото кехлибарът е бил просто смола, която се е отделила от разнообразни дървесни типове преди хиляди години. Познатите ни през днешния ден мостри кехлибар са отделена смола от от дълго време изчезнали дървесни типове.

Кехлибарите постоянно са били измежду удивителните естествени формирания, на които хората са се възхищавали. Топлият им цвят буди възхита, а нещата, които кехлибарът е уловил и пренесъл от далечното минало до наши дни, буди любознанието. От друга страна, те са един самобитен източник на истории от предишното. За него се носят не една и две митове.

Най-популярната от тях е за Фаетон, синът на Хелиос - Богът на Слънцето. Един ден Фаетон съумял да убеди татко си да даде да покара колесницата му по небесния свод. Когато се качил обаче, конете усетили, че не ги ръководи техният стопанин. И тръгнали като подивели. Жарките лъчи на слънцето обгорило африканската земя и почернили популацията ѝ.

За да спре протичащото се, Зевс блъснал Фаетон със мълния. Сестрите на безславно починалия, Хелиадите, оплаквали ориста на брат си, като кълнели боговете. За наказване били превърнати в тополи. До ден сегашен те не престават да плачат, а сълзите им се трансформират в смола. От нея по-късно се образува кехлибарът.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР