Координирани усилия за привличане на инвестиции по места, съдействие от

...
Координирани усилия за привличане на инвестиции по места, съдействие от
Коментари Харесай

Какво договориха министър Стоянов и Националното сдружение на общините

Координирани старания за привличане на вложения по места, подпомагане от комерсиалните ни аташета за показване на общините на България зад граница и задълбочаване на партньорството във всички сфери от съвместен интерес. За това се договориха министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) Силвия Георгиева.

„ Основен приоритет е подготовка на стопанската система ни за идващата зима “, акцентира министър Стоянов. В тази връзка бяха разисквани благоприятни условия за задълбочаване на партньорството с локалната власт за по-добра реакция по места. Изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева показа безпокойството на общините от обстоятелството, че според настоящото законодателство те са приравнени на комерсиалните предприятия. Представителите на общините ще дават и детайлна информация на Министерството на стопанската система и промишлеността за подготвяната анкета за зависимостта на стопанската система ни от газовите доставки. Към този миг 74 общини се отопляват напълно на газ, показа изпълнителният шеф на НСОРБ. Сдружението изрази интерес да взе участие интензивно в работната група, която ще разисква проблемите, свързани с енергийните доставки, а икономическият министър се ангажира да предложения техни представители за полемиките във всички сфери, в които предстоят промени.

Активна работа и по подготовката на промени в Закона за насърчаването на вложенията е друга от предпочитаните сфери за икономическото министерство. Действащият в този момент ред към този момент не дава отговор на публичните условия и една от значимите задания е преформатиране на системата, тъй че да бъде отворена писта за по-малки вложения, които могат да бъдат осъществени на доста повече места в страната. От доста по-голямо значение и за локалните общности би било развиването на предприятия, които основават дълготраен занаят и подсигуряват резистентност, стана ясно по време на срещата.

В този подтекст НСОРБ показа малко работата си по един от най-амбициозните планове, осъществени през последните години от Сдружението, в границите на който обширно бе оценен икономическият капацитет на 10 пилотни общини и за тях са създадени солидни бизнес проекти. На процедура по този начин НСОРБ е основало капиталово портфолио на тези райони, което съставлява интерес за Министерството на стопанската система и промишлеността. През последните години незначителна част от общините съумяха да разработят свои ясни проекти за привличане на вложения, основани на действителните благоприятни условия и вероятностите за развиване на общините, а съществуването на съответен капиталов профил е насочна точка за работата на разнообразни държавни структури в привличането на инвеститорски интерес към общините, подчертаха участниците в срещата.

По-добро партньорство сред комерсиалните аташета към Министерството на стопанската система и промишлеността и българските общини бе измежду другите разисквани тематики по време на срещата. „ Предстои годишната среща на комерсиалните ни аташета, като се надяваме и ваши представители да вземат участие на нея. Подобряване на връзката сред общините и нашите представители зад граница е основа и за привличане на повече вложения по места “, акцентира икономическият министър.

„ Не гледаме на служебното държавно управление като на екип, който просто ще изчака мандата си. Гледаме на вас като на министри от постоянно държавно управление и НСОРБ няма да понижи интензитета и натиска, с който работи “, показа изпълнителният шеф на Сдружението Силвия Георгиева. Тя изрази подготвеност общините да се включат интензивно в експертните формати към МИИ, още повече, че част от проблемите имат дълга предистория, която е рефлектирала върху работата на общините.

Министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов изрази вяра, че обединяването на експертния капацитет на общините, бизнеса и синдикатите, може да даде стабилен подтик за решение на доста от дълго отлаганите проблеми в бранша.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР