Концепциите за загуби и щети във връзка с изменението на

...
Концепциите за загуби и щети във връзка с изменението на
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Който е отговорен за замърсяването, трябва да плаща

Концепциите за загуби и вреди по отношение на изменението на климата са определящи в полемиките на COP27 в Шарм ел-Шейх. Идеята е виновните за замърсяването да заплащат за вредите, породени в разрастващите се страни, изясни пред Джереми Уилкс от Euronews ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 
Това е значима тематика и се веселя, че този път тя е в дневния ред на конференцията. Никога до момента не е била. Затова в този момент е значимо да се дефинира, а по-късно да се гледат финансовите запаси. И не приказвам за обещаните 100 милиарда, свързани с промените на климата, бюджет, в който Европейският съюз извършва своята роля с дял от 23 милиарда евро. Имам поради други фондове, които би трябвало да оценим.
Урсула фон дер Лайен – ръководител на Европейска комисия

Най-простият метод може би е налог върху спомагателните облаги на енергийните компании. Защо не се постанова?

В законодателството на Европейски Съюз преди малко отворихме опция държавите-членки да вкарат подобен налог, с цел да възстановят свръхпечалбите, генерирани от енергийните компании.

Опитвате ли се да убедите други международни водачи да създадат същото?

Не е нужно да им споделям, само че мога да им покажа, че това работи в Европейски Съюз и че държавите-членки употребяват тези пари за поддръжка на уязвими фамилии и предприятия. Това е фокусиран метод и работи добре. Смятам, че енергийните компании би трябвало да дадат своя принос в рецесията.

Една от рецензиите, отправени от по-бедните към по-богатите страни, е, че те пазят някои от новите технологии за себе си - електрически коли, акумулатори... Има ли задоволително правдивост в този преход или се опитваме да го създадем в Европа и на никое място другаде?

Това е доста значим миг. Да вземем да вземем за пример трите съглашения на COP27. Едното е с Казахстан за възобновим водород и акумулатори. Това, което вършим в този случай, е да притеглим вложения, в това число частни, в района – затова Казахстан може да развие своя индустриална верига. Но не е единствено това. Те вземат решение какъв брой да усилят производството и къде да изнасят.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР