Контролираме 190 язовира в страната, като към края на деня

...
Контролираме 190 язовира в страната, като към края на деня
Коментари Харесай

Нено Димов разкри какво е състоянието на язовирите в страната

Контролираме 190 язовира в страната, като към края на деня през вчерашния ден имаше пет проблеми – т.е. лек прилив, само че всичко беше в границите на следеното, тъй че няма заплаха. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Българска национална телевизия.

„ Макар че имахме упования снеготопенето да бъде в порядъка на 13 куб./сек, а през вчерашния ден се получиха 135 куб./ сек. – над 10 пъти повече, само че отново споделям, че няма проблем, бяха взети всички нужни ограничения “, изясни министър Димов. Той уточни, че още от края на февруари е стартирано следено освобождаваме на размери в язовирите.

„ Към тази заран в бент. „ Тича “ има приключване към 1,6 кубика над следеното, което е 19 кубика. Само за съпоставяне – реката може да поеме 250, тъй че не можем да приказваме за какъвто и да е проблем към този час. Притокът през вчерашния ден е бил 135 куб./сек., а сега е 40 куб./сек – т.е. доста внезапно е намалял. При всички положения равнището на язовира, което се поддържа, е много високо и може би би трябвало да се преразгледа. И се разбрахме през вчерашния ден с министър Порожанов дали бент. „ Тича “, който преди се е държал на по-ниско равнище, не би трябвало да се върне на него. Но на този стадий няма никакъв проблем “, сподели още министърът на околната среда и водите.

Министър Димов уточни, че рамките на обитаемоте места отговорността за язовирите е на кметовете, а отвън обитаемоте места – на регионалните шефове. „ Има наставления за цялата страна всички те да почистват секторите, за които носят отговорност. Мерки се взимат във всички региони съгласно опциите “, сподели още той.

„ Нещо, върху което работим доста интензивно, е система за ранно предизвестие и за ръководството на водите в действително време – тя прекара 2 години в развой на обжалване. Това е много дълъг интервал, беше върната в съда в начален стадий през декември и сега вършим всичко допустимо да я върнем, тъй като тази система може да избави живот “, разяснява министър Димов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР