Контраофанзивата на Украйна е по-бавна, отколкото мнозина очакваха, а военните

...
Контраофанзивата на Украйна е по-бавна, отколкото мнозина очакваха, а военните
Коментари Харесай

Украйна в хватката на времето: Контраофанзивата на Зеленски губи инерция

Контраофанзивата на Украйна е по-бавна, в сравнение с мнозина чакаха, а военните анализатори предизвестяват, че опцията за пробив на съветската защита и териториални придобивки може скоро да се затвори, показва в собствен разбор CNBC и напомня:    “Контраофанзивата на Киев стартира през юни след месеци на подготовка, само че напредъкът ѝ разочарова някои наблюдаващи, които се надяваха на по-бързо възвръщане на окупираните от Русия територии в южната и източната част на страната. Докато Украйна планираше контраофанзивата си през зимата и чакаше повече военна техника от съдружниците си, съветските сили интензивно укрепваха позициите си по 900-километровата фронтова линия, разпростряла се от границата сред Харков и Луганск в североизточната част на Украйна до Херсон в югозападната част ”.    Военните анализатори означават, че в този момент Украйна е изправена пред поредност от съветски отбранителни линии, които в някои случаи са дълбоки 30 км и се състоят от минни полета, противотанкови трудности и обширни мрежи от окопи и бункери, покрити от съветски безпилотни самолети, артилерия и хеликоптери.   

Малка възможност 
Един от най-големите проблеми за Украйна е, че времето за пробив на съветската защита е лимитирано, като остават единствено няколко летни месеца, в които може да се реализира сериозен прогрес, показва Майкъл Кларк, анализатор в региона на защитата и някогашен общоприет шеф на мозъчния концерн Royal United Services Institute (RUSI). По думите му съществува риск първата фаза на контраофанзивата, ориентирана към изследване на съветската защита, да отнеме прекалено много време.    " Винаги е било замислено това да бъде двуетапна атака, включваща сондиращ първи стадий, който да разпознава слабите места в съветската фронтова линия, последван от втори стадий, в който да бъдат впрегнати всички сили. Все още сме на първия стадий, който продължи по-дълго, в сравнение с се очакваше ", споделя Кларк пред CNBC. " Ако този първи стадий продължи прекомерно дълго, остава незадоволително време за втория преди да се влошат климатичните условия ”.    Натискът на времето може да накара Украйна да разположи военни елементи, предопределени за втората фаза на контраофанзивата, по-рано от плануваното - нещо, на което се надява Русия, предизвестява Кларк, макар че счита, че вероятността за сходно развиване не е огромна.   

" Ако това се случи, те няма да могат да употребяват по-голямата част от силите си в задоволителен размер, с цел да създадат разлика на бойното поле, да нанесат същински удар, когато решат в действителност да стартират контраатаката си. Не съм черноглед във връзка с тази атака, само че рисковете тя да не проработи се усилват с напредването на дните. "  
  Един от най-важните фактори е неизбежната смяна на времето, като прословутият кален сезон в Украйна през есента ще направи настъплението доста по-трудно, а на моменти непроходимите пътища и полета - на практика невероятно.    Конрад Музика, експерт по военно разузнаване и президент на Rochan Consulting, на собствен ред изяснява пред CNBC, че " времето постоянно е било фактор " за Киев.    " Мисля, че украинците чакаха контраофанзивата да набере задоволителна скорост, с цел да им разреши да продължат да се придвижват на юг с доста по-бързи темпове. За страдание, това не се случи ", споделя той. “Напълно обосновано е да се каже, че украинците имат до три месеца преди да им свършат артилерийските муниции и три месеца, до момента в който теренът още веднъж стане доста кален. "    Изгубена инерция    Мащабът на предизвикването, пред което е изправена Украйна, става явен, когато първичната инерция на контраофанзивата, вследствие на която Украйна си върна няколко окупирани села в южната част на страната, очевидно отслабва.   

Киев твърди, че силите му организират контранастъпление в най-малко три региона и работят на фона на засилени съветски настъпателни интервенции. Министерството на защитата на Украйна пък показва, че от юни насам силите му са освободили към 210 кв. км окупирана територия.   
" Украинците са склонни да споделят “превзехме окоп ", " придвижихме се 500 метра напред " и така нататък, само че всъщност това, което виждаме, е доста тежка борба ”, споделя Музика. " Това ми припомня на сраженията, които следим от средата на предходната година, в които едната страна се пробва да пробие фронтовата линия, а другата е доста добре окопана и се пробва да предотврати всевъзможен пробив ".    Музика показва също по този начин, че офанзивите на Украйна против съветските позиции до момента са били относително сполучливи, само че напредъкът евентуално ще бъде муден. Освен това измежду украинските бойци, с които е разговарял на място, упованията за забележителен пробив в контраофанзивата са дребни.    " През идващите два или три месеца това ще бъде една изтощителна борба ", отбелязва той. " Целта е да продължим да напредваме и да освобождаваме постепенно окоп по окоп. Използването на бронирани транспортни средства е доста лимитирано, защото плътността на съветските противотанкови управляеми ракетни системи и артилерия е толкоз огромна, че към момента е рисковано да се употребяват комбинирани бронирани формирования. "     Според специалиста “украинците просто ще би трябвало да се придвижват напред и да продължат да нанасят удари по съветския гръб, надявайки се, че дарба на Москва да поддържа силите на север ще бъде задоволително влошена, с цел да разреши увеличение на интензитета на сухопътните офанзиви от украинска страна ".   

Дори самата Украйна признава, че нейните войски работят в " извънредно сложни " условия. Киев не крие, че контраофанзивата върви по-бавно от предстоящото и няма значими достижения, сходни на връщането на част от Харков в Североизточна Украйна и Херсон в южната част, направени предходната година. 
Юрий Сак, консултант на украинското министерство на защитата, обаче пази напредъка на украинската войска и повтавя апелите за даване на изтребители от страна на съдружниците.     " Ако вземете поради, че организираме тези настъпателни интервенции по продължение на 900-километров фронт, тогава евентуално ще стигнете до заключението, че всичко върви сносно. Ако вземете поради милионите мини, които са сложени, дължината на окопите и укрепените отбранителни линии и това, че вършим всичко без въздушна мощ и руснаците не престават да имат въздушно предимство, тогава напредъкът може да се дефинира като постоянен ", счита той.    Съюзниците на Украйна също не престават да настояват, че ще поддържат страната толкоз дълго, колкото е належащо. Запитан дали счита контраофанзивата за несполучлива досега, американският военачалник Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете, декларира:     " Тя надалеч не е несполучлива и считам, че е прекомерно рано да се вършат изводи. Има още доста борби - ще бъде дълго, ще бъде мъчно, ще бъде кърваво. "    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР