Конституционният съд образува дело по искането на депутати от Възраждане“,

...
Конституционният съд образува дело по искането на депутати от Възраждане“,
Коментари Харесай

КС образува дело за избора на конституционни съдии

Конституционният съд образува дело по настояването на депутати от „ Възраждане “, „ ИТН “ (ИТН) и „ Българска социалистическа партия за България “ против избора на съдии от квотата на Народното събрание (НС). Това излиза наяве от обява на страницата на съда. Докладчик по делото е арбитър Константин Пенчев. Той е докладчик и по делото, импортирано от президента Румен Радев, с което също се желае определяне на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи.

По-рано през днешния ден народните представители от „ Възраждане “, „ Българска социалистическа партия за България “ и Има Такъв Народ внесоха обща тъжба до Конституционния съд против двете решения, с които Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха определени за конституционни съдии от квотата на Народното събрание. Според трите парламентарни групи тези решения опонират на главния закон, на правилата, на които той е построен.

Президентът Румен Радев сезира през вчерашния ден Конституционния съд за избора на нови съдии и прикани да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. В претекстовете си президентът уточни, че правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните разисквания и процедури, целящи легитимирането на предварителна сделка сред ръководещите политически сили.

Междувременно през днешния ден жители се събраха на митинг на площад „ Независимост “ в София, изразявайки недоволството си против избори на от квотата на Народното събрание. Протестната проява бе проведена в обществените мрежи от самодейността „ Правосъдие за всеки “ и протича под надпис „ Конституционен съд под блокада! Да защитим правото и демокрацията! “. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР