Консервативният блок на израелския опозиционен лидер Бенямин Нетаняху бележи категорична

...
Консервативният блок на израелския опозиционен лидер Бенямин Нетаняху бележи категорична
Коментари Харесай

Категорична победа за Нетаняху на вота в Израел след преброяване на 97% от гласовете

К онсервативният блок на израелския опозиционен водач Бенямин Нетаняху бележи безапелационна победа на изборите, сочат резултатите след броене на 97% от подадените на парламентарните избори през вчерашния ден гласове.

Според информации в израелските медии неговият десен набожен лагер е съумял да си обезпечи болшинство от 65 от 120-те места в Народното събрание. Съобщава се, че партията " Ликуд " на Нетаняху е най-широко показаната парламентарна политическа мощ с 31 места, отбелязва ДПА.



Партията " Има бъдеще " ( " Йеш атид " ) на досегашния министър председател Яир Лапид се подрежда на второ място с 24 места.

За първи път в историята на Израел един крайнодесен алианс наподобява ще заеме третото място по парламентарно посланичество. Религиозната ционистка партия на Бецалел Смотрич и Итамар Бен-Гвир се преглежда като вероятен съдружник на Нетаняху за съставяне на болшинство в Народното събрание и, надлежно, на кабинет.

Лявата партия " Мерец ", както и арабската партия " Балад " може да не съумеят да преминат бариерата от 3,25 %.

Окончателните резултати от парламентарния избор се чака да бъдат оповестени на следващия ден.

Палестинският министър председател Мохамед Щайе през днешния ден изрази угриженост по отношение на завиването на Израел надясно, като изиска от интернационалната общественост " да отбрани нашия народ от нападателната израелска политика, откакто расистките партии дойдат на власт в Израел ".

Изходът от изборите е " натурален резултат от години на възходящ екстремизъм и расизъм в израелското общество ", сподели той в изказване и добави: " Не сме имали илюзии, че изборите в Израел ще излъчат сътрудник за мир ".

Избирателната интензивност беше относително висока - 71,3 % от почти 6,8 млн. души, които имат право на глас, пуснаха бюлетини до затварянето на изборните секции в 22:00 ч. локално време нощес.



Нетаняху, който е разследван за корупция, се стреми още веднъж да оглави държавното управление. 73-годишният Нетаняху е бил министър-председател няколко пъти, общо повече от десетилетие и половина - по-дълго от всеки различен в историята на Израел.

Нетаняху се надява да образува ултрадясна религиозна коалиция, която би могла да му помогне да одобри закони, с чиято помощ да избегне присъда.

Партийният пейзаж в Израел е мощно фрагментиран и зависещ на ползи, което частично се дължи на персоналните разногласия и ниския предел за влизане в Народното събрание. Дори партии от сходни лагери постоянно не могат да основат съюзи, показва ДПА.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР