Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), БСП и

...
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), БСП и
Коментари Харесай

КРИБ на срещата с БСП: В строителството нещата стоят драматично

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българска социалистическа партия и синдикатите разискаха плануваните средства в актуализацията на бюджета.
 

„ Актуализацията на бюджета в действителност е най-важният въпрос сега. Специално в строителството, нещата стоят доста трагично. Предстоят в околните месеци да се случат доста неща, които ще провокират мощно обществено напрежение и би трябвало да го имаме поради. Само 100 милиона, които са планувани в актуализацията на бюджета за строителството, са извънредно незадоволителни ”. Такова мнение изрази по време на срещата Валери Николов от името на Управителния съвет на КРИБ, цитиран от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

По думите му хората, които са си свършили работата би трябвало да си получат парите и това е базисен принцип. „ Можем да се окажем в заплашителен капан – в случай че би трябвало да се разплатят 700-800 милиона лв. за свършеното в строителството, а има единствено 100 милиона, това е голям корупционен капацитет. Какви ще бъдат критериите на кого да се заплати и на кого не? ”, подобен въпрос сложи по време на срещата с левицата представителят на КРИБ.

Николов акцентира, че противопоставяне на рецесиите в  ЕС се отделят колосални средства за инфраструктура. „ При нас нещата наподобяват просто необясними. Вашите гласоподаватели всеки ден пътуват от Югозападна България към София и се сблъскват с ужасяваща картина на входа на София, тъй като няма пари за багра и материали ”, уточни той.

„ Да забележим какви са потребностите на хората и да се опитаме да ги решим ”, прикани Николов.

„ От неразплащането в строителството първи ще пострадат служащите. И тези хора ще отидат на борсата - върху обществената система, която има заплаха да се взриви в идващите месеци, в случай че нещо не се направи ”, сподели още той.

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов съобщи, че е сърдит и отчаян от демонстрацията на тотална безнаказаност във връзка с ориста на страната, от това, че " политически джуджета " се пробват да приказват от името на хората, нещо, което даже синдикати и работодатели не си разрешават, макар че имат по-голямото морално право да го създадат. Той поздрави Българска социалистическа партия за куража и отговорността на партията в обстановка, която наподобява обречена.

Преобладаващата позиция на синдикати и работодатели за минималната пенсия е, че тя би трябвало да се добавя до линията на беднотия през общественото подкрепяне, както предлага служебното държавно управление, само че Димитър Манолов акцентира, че обществото не би трябвало да се обърква с неверни послания и да се разделят хората - минималната пенсия е заслужена, тъй като е за стаж и възраст, тя не е несправедливо заплащане.

Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " пък изиска да бъде натрапен таван на цената на PCR тестванията, като акцентира, че българите са платили от джоба си 122 милиона лв. за проби. Тя прикани Българска социалистическа партия да поддържа предлагането на служебния кабинет за пенсиите и да се опита да не допусне множеството оферти да пропилеят силата за смяна на прихода на възрастните хора, която има сега.

Икономистът от КНСБ Любослав Костов изиска 36 милиона лв. за " Автомагистрали Черно море " за изплащането на приключения труд на служащите, които, по думите му, не би трябвало да стават заложници на други проблеми.

Работодателите намират актуализацията за незабавна, поради нуждата от поддръжка за бизнеса и служащите. Те цитираха и последните данни на Национален статистически институт, че общият индикатор на бизнес климата понижава с 2.3 пункта по отношение на предходния месец, което демонстрира утежняване на средата и нужда от държавна поддръжка. Увеличават се и освободените от работа за сметка на почналите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР