България разполага с над 60 млрд. лв. европейски пари, но

...
България разполага с над 60 млрд. лв. европейски пари, но
Коментари Харесай

Икономист: България разполага с над 60 млрд. лв. европейски пари, но не може да ги усвои

България разполага с над 60 милиарда лева европейски пари, само че не може да ги усвои. Това съобщи в предаването „ Кой приказва “ на Дарик радио старши икономистът в Институт “Отворено общество ” Георги Ангелов.

„ Парите от еврофондовете, в случай че включим средствата по Плана за възобновяване и резистентност, структурните и кохезионните фондове, са към 40 милиарда лв.. Ако включим и парите за земеделските производители, плюс останки от предходни стратегии, може би отиваме към 60 милиарда лв.. От всички тези пари единствените, които се усвояват, са земеделските дотации, въпреки че и там има проблеми. Дори най-лесното разпределяне на пари на калпак не върви толкоз бързо, а пък сложните неща към този момент сме доста обратно. Имаме към 3-4% осъществяване за тези 40 милиарда лв. “, изясни Ангелов.

Според него аргументите за това закъснение са доста, като една от тях е, че манталитетът в България допуска всичко да се прави в последния миг.

„ Проблемът е, че има прекалено много пари и няма потенциал за усвояването им. През последните 10 години всяка година всички държавни управления залагат рекордни пари за вложения в националния бюджет и в нито една година няма изпълнена капиталова стратегия. А неприятната физическа обществена инфраструктура е един от огромните проблеми на българската бизнес среда “, разяснява още икономистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР