Компаниите от почти всички сектори смятат, че бизнес условията в

...
Компаниите от почти всички сектори смятат, че бизнес условията в
Коментари Харесай

Бизнес климатът се влошава в почти всички сектори през октомври, най-рязко в търговията

Компаниите от съвсем всички браншове считат, че бизнес изискванията в страната се утежняват през октомври, а най-рязко това се случва в търговията на дребно. Единствено в бранш услуги обстановката леко се усъвършенства по отношение на септември, демонстрират месечните анкети на Национален статистически институт измежду компаниите. Мениджърите стават по-резервирани в оценките си за положението на предприятията, а фирмите като цяло не престават да оперират в изискванията на неустановеност и дефицит на фрагменти, излиза наяве от изследването.

В същото време, до момента в който, измежду мениджърите доминират настройките цените да се задържат на настоящето си равнище през идващите месеци. Немалка част от тях обаче чакат още покачвания. Това се случва на фона на продължаващ спад на индустриалните цени. През септември показателят на цените на производител в индустрията е с 24% надолу по отношение на същия месец на 2022 година, пресмята Национален статистически институт. Големият спад идва главно от бранш енергетика, където промишлената дефлация е близо -57%. В преработващата промишленост показателят е почти на миналогодишното равнище. Картината измежду подсекторите обаче е по-шарена: цените на тютюневи произведения, електроника, медикаменти и други порастват с двуцифрени темпове, до момента в който при производството на химични артикули, хартия и произведения от дърво да вземем за пример има забележителен спад.
Търговията дърпа надолу
Влошени оценки на мениджърите за положението на предприятията намалява индикатора за бизнес климата в индустрията с 1.7 пункта през октомври. Основната причина може да се търси в отслабващото търсене както от страната, по този начин и от чужбина - усилва се делът на фирмите, които регистрират такова. Въпреки това сигналите не са еднопосочни: осигуреността на компаниите с поръчки леко се повишава през последните месеци, а натовареността на мощностите се усилва. Около една трета от предприятията обаче страдат от дефицит на работна ръка. Относно цените настройките са за задържане.
Реклама
Песимизъм обгръща и строителството , където оценката за бизнес средата пада с 4.6 пункта по отношение на предходния месец. Причината са влошаващи се упования на мениджърите. Те се приготвят за по-малко поръчки и по-ниска строителна интензивност през идващите месеци, демонстрират анкетите на Национален статистически институт. Освен несигурността водещите проблеми за бранша са дефицитът на работна мощ и високите цени на материалите, като тежестта на тези фактори леко се ускорява. доминират упованията за задържане на цените, само че почти една от пет строителни компании счита, че нарастванията ще продължат.

Най-рязко през октомври се утежнява бизнес средата в търговията на дребно . Показателят в бранша пада със 7.5 пункта и е на най-ниското си равнище от близо година, защото мениджърите считат, че положението на компаниите се утежнява, и чакат по-слаби поръчки през идващите месеци. Освен общата неустановеност главните усложнения за търговците са конкуренцията и дефицитът на чиновници. Макар проинфлационните настройки последователно да отстъпват от пика си предходната година, към момента към една четвърт от мениджърите чакат цените да се повишават.

След спад предишния месец бизнес средата в бранш услуги отскача леко нагоре през октомври поради позитивни упования за положението на компаниите. Същевременно обаче търсенето се прави оценка като намалено, а прогнозите са то да остане такова и в околните месеци. Леко се ускоряват настройките за растеж на продажните цени.
Свързани публикации И през септември кредитирането бумти, а лихвите не помръдват 25 октомври 2023, 13:40 Слабо лято за парцелите: Сделките спадат приблизително с 13% 23 октомври 2023, 06:00 Среща на бизнеса с държавното управление | Как България ще притегля вложители 18 октомври 2023, 12:10 Среща на бизнеса с държавното управление: проектите на властта за 2024 17 октомври 2023, 09:19 Инфлацията пада до 6.3% поради газа. През септември поевтиняват пътуванията 16 октомври 2023, 14:47
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР