Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция

...
Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция
Коментари Харесай

ЕМА одобри адаптираната ваксина срещу COVID-19, от която България ще получи 1,3 млн. дози

Комитетът по лекарствените артикули за хуманна приложимост към Европейската организация по медикаментите (ЕМА) предложи издаване на позволение за приложимост на приспособена ваксина против COVID-19, ориентирана по отношение на подварианта XBB.1.5, оповестиха от здравното министерство.


Ваксината се създава от Pfizer/BioNTech и България ще получи 1,3 млн. дози от нея, откакто бъде утвърдена за приложимост от Европейската комисия. Страната ни има обезпечен достъп до приспособени ваксини по силата на Допълнително съглашение № 5 към Споразумението за закупуване, следващо развиване, произвеждане и варианти за закупуване и доставка на ваксина против COVID-19 за страните членки на Европейски Съюз (SANTE/2021/03/020).

Първата доставка от 80 640 дози е планувана за третата седмица на месец септември. Ваксините, които чакаме да дойдат тогава, са показани за приложимост на възрастни и лица от 12-годишна възраст.

За последната седмица на месец септември е планувана и доставка на педиатрични ваксини, предопределени за имунизацията на деца от 6-месечна до 11-годишна възраст.

Ваксините ще продължат да се ползват гратис на български жители, декларирали предпочитание при общопрактикуващия си доктор, в имунизационните кабинети на РЗИ и в избрани за задачата лечебни заведения.

През идната седмица се чака Националният експертен съвет по имунизации да направи своите рекомендации до министъра на опазването на здравето за имунизацията против COVID-19 на рисковите групи от популацията.

Допълнителна информация за приспособената ваксина Comirnaty, можете да намерите на уеб страницата на Изпълнителната организация по медикаментите – bda.bg. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР