Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвинява 33 фирми, че

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвинява 33 фирми, че
Коментари Харесай

33 фирми ни цакат с цените за санирането

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) упреква 33 компании, че са създали картел с цените за саниране. Това оповестиха от регулатора.

Направена е инспекция по сигнал на кмета на Търговище. Той е изпратил на Комисията информация и доказателства за сделки сред участниците в социална поръчка на Община Търговище за разпределение на обектите, възлагани в границите на Националната стратегия за енергийна успеваемост.

Вследствие на получения сигнал Комисия за защита на конкуренцията извърши неочаквани инспекции на място в офисите на трима от участниците - „ ВМЛ – консулт “ ЕООД, „ Архкон Проект “ ООД и „ Евиданс инженеринг “ ЕООД. Иззети бяха копия на електронна преписка, съдържащи данни за сходни сделки сред участници и в други процедури за възлагане на публични поръчки по Националната стратегия за енергийна успеваемост, в това число и в горепосочената процедура на кмета на Община Търговище.

На база на събраните доказателства Комисията конституира като ответни страни в производството други търговски сдружения и еднолични търговци, както и техни обединявания, участници в публични поръчки по Националната стратегия за енергийна успеваемост в общините Пловдив и Гоце Делчев.

“Въз основа на всички открити обстоятелства и условия комисията смята, че получателите вземат участие в картел, имащ за цел попречване, ограничение или нарушение на конкуренцията на пазарите на правене на обследвания за определяне на техническите характерности и на механически паспорти на постройките и правене на обследвания за енергийна успеваемост на здания и определяне на нужните енергоспестяващи ограничения ", написа в известието до медиите.

В период от 45 дни получателите на определението имат право да показват писмени възражения по предявените изказвания. Срокът стартира да тече от деня на приемане на определението.

Констатация за присъединяване в картелно съглашение е направена за компаниите “Проджект Планинг енд Мениджмънт ”, “Ивалс – Дренски ”, “Ди Ви Консулт БГ ”, “Трансконсулт – БГ ”, “Полисструктор ”, “Енерджи Про ДМ ”, “ЗС Консултпроект ”, “Инфра консулт груп ”, “Графити ”, “Енергийна успеваемост ”, “Супервайзер ”, “Енерджи Ефект ”, “ЕП Консулт ”, “СМ Контрол ”, “Българо-австрийска консултантска компания ”, “Корект Консултинг ”, “Научноизследователски строителен институт – НИСИ ”, ЛЕСС, “Йода;, “Контрол-Инвест ”, “Микс Инженер Консулт ”, “Пловдивинвест ”, “Стройконтрол ”, “Тракия Гарант ”, Едноличен търговец “Билдбой - Емил Бойчев ”, “Софена ”, “Д – Консулт ”, “Ефектива ”, “Стройнорм ”, “Геоарх ”, “Вигора ”, “Степ ” и “Архкон Проект ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР