Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

С 47% по-евтин газ от ноември, няма да поскъпнат парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за месец ноември в размер на 123,01 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Значително по-ниската цена благоприятства всички битови и икономически консуматори, в това число и топлофикационните и газоразпределителните сдружения. Заради поевтиняването на газа КЕВР ще запазят сегашните цени на парното и топлата вода и те няма да бъдат променяни от началото на 2023 година Освен това одобрената от регулатора цена на природния газ е съвсем двойно по-ниска от прага от 250лв./MWh за природния газ, над който българският бизнес настояваше за приемане на обезщетения, заяви КЕВР.

На тази цена публичният снабдител " Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.  

За предходния месец октомври одобрената от регулатора цена беше 233,36 лева./MWh, което значи, че за ноември природният газ поевтинява с над 47%.     

Комисията дефинира цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от " Булгаргаз " данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размерът на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от три разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян на контрактувани цени по интерконектора IGB. Тези количества покриват към една трета от потреблението на страната.

Необходимото количество за предпоследния месец от годината е обезпечено и с два контракта за доставка на полутечен природен газ /ВПГ/, подписани от " Булгаргаз " ЕАД след проведени тръжни процедури. Количествата природен газ, надвишаващи поръчките на клиентите за м. ноември, ще бъдат употребявани за нагнетяване в ПГХ " Чирен " и за продажба на свободния пазар.

 С обезпечените количества природен газ се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти, по отговорностите според Програмата за освобождение и по Плана за нагнетяване в ПГХ " Чирен ".  

Значително по-ниската цена за ноември се дължи на конкурентните ценови условия по дълготрайния контракт за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на тези количества е образувана напълно от котировките на петрола за интервал от 6 месеца обратно и не зависи от динамичността на борсовите цени на европейските газови пазари. Важна роля за по-ниската цена имат конкурентните цени, получени на извършените търгове за доставка на полутечен природен газ и сензитивното понижение на борсовите показатели на интернационалните газови пазари. Спрямо настоящите газови показатели постигнатите от " Булгаргаз " отстъпки варират сред 38% и 50%.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР