Коментар на Министерството на външните работи на Украйна по повод

...
Коментар на Министерството на външните работи на Украйна по повод
Коментари Харесай

36 години след аварията в Чернобил руската армия предприе цинична и брутална атака

Коментар на Министерството на външните работи на Украйна във връзка 36-ата годишнина от Чернобилската злополука:

Преди 36 години, на 26 април 1986 година, се случи най-голямата техногенна злополука в историята на човечеството – повредата на Чернобилската АЕЦ. Днес почитаме паметта на героите, избавили човечеството от световна нуклеарна злополука с цената на личния си живот и здраве.

Украйна и светът поставиха титанични старания за превъзмогване на следствията от тази невиждана по мащабите си злополука. Искрено благодарим на интернационалната общественост за солидарността и всеобхватната помощ, която получихме, наред с другото, в границите на осъществяването на споразуменията, реализирани в Меморандума за взаимно съгласие по отношение на Чернобилската АЕЦ със страните от Групата на седемте и Европейската комисия от 1995 година

Благодарение на дейната работа на държавното управление и съдействието на интернационалните сътрудници бе реализиран забележителен прогрес в осъществяването на интернационалните планове за извеждане на ЧАЕЦ от употреба и създаване на нов безвреден конфайнмънт над „ Саркофага “.

На 24 февруари 2022 година интернационалната общественост за следващ път се убеди в това, че тоталитарните режими, какъвто беше Съветският съюз, и какъвто в този момент е Русия съставляват опасност за международната нуклеарна сигурност. Пренебрегвайки интернационално приетите правила и условия за сигурност, както и интернационалните задължения на самата Руска федерация, като член на Организация на обединените нации и МААЕ, съветските въоръжени сили започнаха цинична и брутална военна инвазия и завзеха зоната на отчуждаване и индустриалната територия на Чернобилската АЕЦ. Превземането на Чернобилската атомна електроцентрала и окупацията на най-голямата в Европа Запорожка АЕЦ още веднъж изправиха света пред заплаха от нуклеарна злополука.

Тази заплаха към момента е действителна поради нерегламентираните ракетни офанзиви и бомбардировки на страната-агресор в Украйна. Размерът на вредите, нанесени от съветските войски на територията на Чернобилската АЕЦ, би трябвало да бъдат избрани по съответния метод, а виновниците да бъдат подведени под отговорност.

Убедени сме, че дружно с нашите надеждни другари и сътрудници ще можем да оценим всички последици от разрушителните дейности на съветските военни в обекта и да вземем решение за по-нататъшни стъпки за отстраняването им. Международната общественост имаше опцията да види ясно кой работи за повишение равнището на нуклеарната сигурност в Европа и света, и кой подкопава безконтролно всички тези старания. Въпреки всичко Украйна е подготвена да реализира по-нататъшен триумф взаимно с интернационалните си сътрудници в превъзмогването на следствията от Чернобилската злополука и предотвратяването на нови нуклеарни произшествия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР