Едно от най-интересните и посещавани места в Родопите е Дяволският

...
Едно от най-интересните и посещавани места в Родопите е Дяволският
Коментари Харесай

Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика на Дявола

Едно от най-интересните и посещавани места в Родопите е Дяволският мост. Намира се в община Ардино, област Кърджали. Тази архитектурна забележителност носи названието си, поради отражението, което прави във водите на река Арда. 

Най-ясно това проличава, когато извършите фотография и я обърнете - вижда се изображението на дявола с рогата, видя Plovdiv24.bg . Точно в центъра на моста има канара, в която също може да откриете лика на Сатаната.

Тези облици обаче могат да се видят в съответен часови диапазон от 11:00 до 12:00, когато слънцето огрява моста под избран ъгъл.

Мястото е обгърнато в тайнствени истории и невероятни митове, които носят началото си отпреди стотици години и които могат да уплашат и най-големите смелчаци. 

500 години река Арда тече под Дяволския мост, разкривайки необикновено зрелищни и спиращи дъха гледки. И до през днешния ден обаче остава неразкрита тайната на майстора, който е съградил моста. Много са се опитвали преди него, само че единствено един е съумял. 

Всъщност мостът е издигнат през XVI век., само че първичният му тип е още от времето на Римската империя, като част от древен път, свързващ Бяло море и Северна Тракия през прохода Маказа. С времето е бил опустошен, само че по заповед на султан Селим I е построен още веднъж, с цел да се продължат комерсиалните връзки сред двата географски региона - Горнотракийската равнина с Беломорска Тракия и Егейско море. Мостът е бил прочут и с името Шейтан кюприя.

Според преданията, които локалните си описаха, негов основател е занаятчия Димитър от близкото село Неделино. Той приел предизвикването да издигне мост над бурната преди време река, като за основа употребявал римските остатъци. Всички строители преди него се проваляли в начинанието, а реката отнасяла построеното от тях. 

Тук поверията нашепват, че в градежа на моста имал пръст Сатаната. Дяволът заречен на майстора да показа загадка, която ще направи творението му постоянно. Той обаче сложил изискване - да го приключи за 40 дни и хем да е забележим обликът му, хем да е незабележим, да може да се допре, само че да не е веществен. Не успее ли, щял да вземе душата му. Димитър се справил с дяволската задача и Сатаната, извършил обещанието си, само че скоро по-късно даровитият занаятчия умрял и отнесъл тайната на строителството в гроба си.

Легендата споделя още, че в основите на моста е вградена сянката на красива мома, по тази причина и градежът е толкоз здрав.

Според друго поверие в близкото село живеела красива мома, която един от турските големци доста харесвал. Той пратил хора да е отвлекат.  Изплашена девойката побягнала към моста. Турците тръгнали след нея, само че когато стигнали до моста, се стъписали. Там видели облика на Шейтана (турското име на Дявола), изплашили се и се върнали назад, а момичето се избавило. 

Старо вярване гласи, че в един от камъните на моста проличава отпечатък от стъпката на Сатаната, че мостът носи злощастие и гибел и по него не трябва да се минава след залез слънце.

В региона към Дяволският мост може да се види едно от най-рядко срещаните цветя и знак на Родопите – силивряка. То е включено в Червената книга на България като предпазен тип. Расте в пукнатините на скали и е известно с неповторимата си дарба да изпада в мнима гибел. Може да е в това положение дълго време (до 31 месеца), след което при подобаващи условия се съживява и се възвръща изцяло.

Мястото към Дяволския мост в Родопите е извънредно красиво, даже в ранна пролет, когато дърветата не са още изцяло раззеленени. От едната страна на моста реката образува вир, където в действителност е и самото дяволско отражение. От другата страна е пролом, който разкрива какво великолепие от багри може да сътвори природата.

Дължината на Дяволския мост е 56 метра, широчината – 3,5 м. Той е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11 – 12 метра. При изкачването му и разходката по него осъзнавате, че каменният парапет, е извънредно невисок и в действителност доближава на височина до коляното ви.

На 24 февруари 1984 година това необикновено архитектурно създание е оповестено за монумент на културата. В непосредственост до него има място с навеси и маси, където може да си отдъхнете и похапнете измежду природата. Има и такса вход - 10 лв. за възрастни и 5 лв. за деца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР