Колумбийският президент Густаво Петро призова за нова глобална стратегия за

...
Колумбийският президент Густаво Петро призова за нова глобална стратегия за
Коментари Харесай

Президентът на Колумбия: Войната срещу наркотиците се провали

Колумбийският президент Густаво Петро прикани за нова световна тактика за битката против противозаконния трафик на опиати.

В тирада по време на встъпването си в служба първият президент на левицата в историята на страната разгласи "войната против опиатите " за неуспех.

Стотици хиляди починаха в траялата десетилетия в Колумбия революция, подхранвана от търговията с опиати.

62-годишният някогашен кмет на Богота и някогашен въстаник беше определен за президент през юни с обещанията да се бори с неравенството и да наложи възбрана на новите планове за рандеман на нефт, напомня BBC.

Петро съобщи пред свои симпатизанти в Богота, че е време за нова световна спогодба, която "да одобри, че войната против опиати се е провалила. "

"Вследствие на войната за 40 години 1 милион души откриха гибелта си в Колумбия, а 70 000 души в Северна Америка умират всяка година от свръхдоза. "

Преди повече от 50 години американският президент Ричард Никсън постави началото на световна тактика против опиатите, при която се наблягаше на криминализирането и потреблението на полицейска мощ и която след това стана известна като "войната против опиатите. "

Новоизбраният президент на Колумбия съобщи, че през миналите десетилетия тактиката просто е засилила въздействието на незаконните групировки и е отслабила страните от Латинска Америка.

В Колумбия, която създава повече от половината кокаин в света, незаконни групировки и локални милиции имат съществено присъединяване в производството и доставянето на опиати на потребителите по света, включително и Съединени американски щати, и Европа.

Предшественикът на Петро - Иван Дуке, трансформира войната против опиати в главен приоритет на своето ръководство, получавайки сериозна поддръжка от Съединени американски щати в битката с производството на кокаин в провинциалните региони на Колумбия.

В неделя на основния площад в Богота се събраха над 100 000 поддръжници, с цел да станат очевидци на историческото събитие, при което някогашният марксистки въстаник постави клетва като първия ляв президент на Колумбия.

Франсия Маркес пък е първият негър вицепрезидент на страната.

"Не желая две страни, тъкмо както не желая две общества. Искам мощна, обективна и обединена Колумбия, " съобщи Петро при полагането на клетвата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР