Русия възнамерява да премести“ границите си с Литва и Финландия

...
Русия възнамерява да премести“ границите си с Литва и Финландия
Коментари Харесай

Русия възнамерява да промени морските граници с балтийските страни

Русия има намерение да „ реалокира “ границите си с Литва и Финландия в Балтийско море. Освен това Москва желае да направи това едностранно, съобщава The Moscow Times.

Журналистите съумяха да проучват проекторезолюцията на държавното управление, направена от съветското министерство на защитата. Документът е оповестен в портала на правните актове.

„ Русия има намерение да разгласи за свои вътрешни морски води част от акваторията в източната част на Финския залив, както и наоколо до градовете Балтийск и Зеленоградск в Калининградска област. За задачата се дефинират географските координати на точките ситуацията на базовите линии, от които се мери ширината на териториалното море на Руската федерация, както и прилежащите зони наоколо до брега и островите “, се споделя в известието.

Границата с Финландия. Там съветското държавно управление има намерение да се опита да поправя координатите наоколо до островите Яхи, Сомерс, Холанд, Родшер, Мали Тютерс, Вигрунд, както и покрай носа на река Нарва.

Границата с Литва. Руският обзор включва региона на Куршската коса, регионите на нос Таран, нос южно от нос Таран, както и Балтийската коса.

Авторите на плана споделят, че такова решение би трябвало да бъде взето заради обстоятелството, че границите „ не дават отговор изцяло на актуалното географско състояние “.

Страните от НАТО: по какъв начин реагираха

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис написа на страницата си в обществената мрежа X (бивш Twitter), че Вилнюс преглежда дейностите на Москва само като съзнателна и ескалираща провокация, която има за цел да сплаши прилежащите страни.

„ Още една съветска хибридна интервенция, този път тя се пробва да всее боязън, неустановеност и подозрение по отношение на желанията си в Балтийско море. Това е ясна ескалация против НАТО и Европейски Съюз и би трябвало да бъде посрещнато с подобаващ корав отговор “, написа Габриелиус Ландсбергис.

Министърът на външните работи на Финландия Елина Валтонен каза, че ведомството в този момент се пробва да обясни детайлностите по отношение на документа, за който писаха публицисти.

„ Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право съдържа разпореждания по отношение на определянето на морските зони на крайбрежните страни, в това число тяхното преразглеждане. Предполагаме, че Русия, като страна по конвенцията, ще работи надлежно. Трябва да се помни, че въвеждането на недоразумения е хибридното влияние също няма да подведе “, сподели Елина Валтонен

Финландският президент Александър Стуб междувременно написа, че Москва не е уведомила Хелзинки за проектите си в това отношение.

Министерството на външните работи на Латвия също следи деликатно обстановката. Ръководителят на отдела Байба Браже каза, че Рига е в контакт с сътрудници от Финландия и Литва, с цел да изяснят дружно обстановката.

Балтийските морски граници: съветска реакция

Русия няма да ревизира държавната граница на Балтийско море, както заяви анонимен военно-дипломатически източник в коментар на РИА Новости.

„ Нямало е и няма планове за преразглеждане на ширината на териториалните води, икономическата зона, континенталния шелф край крайбрежията на континента и линията на държавната граница на Руската федерация в Балтийско море “, се споделя в изказването.

Припомняме, че на 9 май беше обявено, че съветският президент Владимир Путин може да се прицели в „ езерото на НАТО “ в случай на война със Запада, както съобщи някогашният висш главнокомандващ на Алианса Джеймс Ставридис. Според него става дума за Балтийско море, което се управлява най-много от страните от Северноатлантическия алианс. В същото време, с помощта на Калининградска област, Кремъл също има въздействие в този район, само че то е прекомерно едва.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР