Колкото по-дълго е на власт Владимир Путин, толкова по-голяма ще

...
Колкото по-дълго е на власт Владимир Путин, толкова по-голяма ще
Коментари Харесай

Лятото на московското недоволство

Колкото по-дълго е на власт Владимир Путин, толкоз по-голяма ще става пропастта сред ръководещи и ръководени. Репресиите ще стават от ден на ден, а инакомислещите ще бъдат все по-яростно преследвани, написа Миодраг Сорич в коментар за Deutsche Welle .
Те не могат да бъдат пропъдени нито със закани, нито с полицейски палки, нито с арести. Десетки хиляди излязоха на митинг в центъра на Москва и желаеха почтени локални избори, независимост за политическите пандизчии, както и оставката на президента Владимир Путин. Това бе най-голямата проява от години - и то в средата на отпускарския сезон, който доста от руснаците биха предпочели да прекарат на вилите си.
Руското гражданско общество се опълчва на Кремъл. На пръв взор става дума за относително маловажните локални избори. В реалност обаче царува голямо неодобрение по отношение на цялата държавна върхушка. Това се удостоверява и от изследванията - доверието към президента е достигнало исторически най-малко. Това се дължи на разнообразни аргументи: стопанската система е в застой, цените се усилват, корупцията е достигнала тревожни размери, а пенсионната промяна разгневи милиони хора. Все повече руснаци са недоволни, само че държавното управление отхвърля да допусне опция. Дори и на локално равнище.

Това подтиква десетки хиляди хора да излязат на улицата. Те са безстрашни и това плаши страната, която реагира безпомощно. Президентът и министър-председателят непрекъснато дават обещание усъвършенствания, повече пари, по-високи заплати. В реалност обаче виталният стандарт на руснаците се намалява от пет години насам. Всички са наясно с това - усещат го по наличието на портфейлите си.
Но в последна сметка става дума за освен това от материални богатства. Много руснаци се усещат изолирани, неразбрани и подценявани от държавното управление. Това стана ясно и по време на демонстрацията. Тя се организира в цялостен с офиси регион, заварден от силите за сигурност, надалеч от държавните здания и пулсиращия живот в центъра. Затова след формалната част на събитието протестиращите потеглиха към президентството. Там се натъкнаха на стотици представители на силите за сигурност, мнозина стачкуващи бяха задържани.

Сред протестиращите има и голям брой демократично настроени младежи, настояващи за повече независимост и народна власт по западен модел, и по-възрастни московчани, развяващи комунистически флагове. Те тъгуват по руските времена, в които съгласно тях страната се е грижила за ползите на популацията. Стари комунисти или млади демократи - и двете обществени групи са обединени от убеждението, че това държавно управление нехае за техните ползи.
Колкото по-дълго е на власт президентът Путин, толкоз по-голяма ще става пропастта сред ръководещите и ръководените. Кремъл ще прибягва от ден на ден до полицията, пресата ще бъде подложена на още по-голям надзор, а инакомислещите ще бъдат все по-яростно преследвани, с цел да се резервира властта. Все тъжни вероятности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР