Когато щедростта на природата е по-ценна от благините на цивилизацията

...
Когато щедростта на природата е по-ценна от благините на цивилизацията
Коментари Харесай

Таша ТЮДОР ♥ Последната от Викторианската епоха

Когато щедростта на природата е по-ценна от благините на цивилизацията

 (1915 ~ 2008)

Името на Таша Тюдор не е толкоз познато, колкото това на Астрид Линдгрен или Туве Янсон. Но тази удивителна жена освен основала превъзходни детски книжки, които илюстрирала сама, само че и същински баснословен свят, трансформирал се в действителност.

Таша се родила на 28 август 1915 година в Бостън, Масачузетс. Баща й бил дизайнер на яхти, а майка й – художник-портретист. Те кръстили щерка си на героинята от „ Война и мир ” Наташа Ростова, която била фаворитка на бащата. После Наташа се трансформирала в Таша.

Когато била на 9 години, родителите на Таша се развели. Майка й се занимавала с изкуство, а момичето пречело на бохемския й живот. Затова го изпратила в Рединг, Кънектикът, при близка другарка, която Таша наричала „ вуйна Гуен ”. 

В дома на вуйна Гуен никой се спазвал дневен режим, всеки бил възложен на самия себе си. Самата вуйна можела по цели нощи да чете на Таша увлекателни приказки, а след това й разрешавала да проспи всичките уроци. В учебно заведение децата не ходели, получили домашно обучение от един-единствен преподавател, който можел да се занимава с тях до обяд. А след обяд, те тичали на воля из градината, правили си театрални представления, а вуйна Гуен им осигурявала своя сандък с кринолини, рокли и корсети.

Когато пораснала, Таша почнала да написа книги, които илюстрирала сама. В тях тя описвала пасторалния живот, който водела с помощта на благата вуйна Гуен. През 1938 година се омъжила и дружно със брачна половинка си заживели във фермата на майка й. Живот прелестен и същински – развъждали гъски, кокошки, патици, продавали мляко, масло и яйца. После двамата си купили остаряла плантация в Ню Хемпшир – полуразрушена, без тръбопровод и електричество. Таша и Томас живеели на свещи, носели вода с ведро, доили кравите на ръка, а скоро младата жена схванала, че би желала да продължи този метод на живот, съвсем като при започване на XIX век.

Таша зареждала печката с дърва, носела вода от кладенеца. Ставала рано, доила козите, правела сирене, биела масло, събирала яйца, пекла самун и вкусни сладки, варяла конфитюр.

Любовта към Викторианската ера тя пренесла и в облеклото. Обличала се в дълги рокли, носела шапки, забрадки и престилки. Често споделяла: „ Защо дамите желаят да се обличат като мъже? Защо би трябвало да се губи женствеността, която е нашето най-голямо достолепие? Ние ставаме още по-съвършени, същински очарователни, когато не сме в панталони и не пушим. Много обичам мъжете. И мисля, че те са изключителни същества. Обичам ги нежно, само че не желая да наподобявам на тях. Когато дамите престанаха да носят дълги поли, те направиха сериозна неточност ”. 

Принципите на хармоничния живот със себе си и природата, Таша сполучливо споделяла и при възпитанието на четирите си деца. Съпругът й Томас обаче, бързо се уморил от тая идилия и напуснал огромното си семейство, а Таша сама отгледала всичките си чеда. Заедно с майка си, децата се занимавали с домакинската работа и сами се убедили, че да печеш самун, да садиш цветя и да доиш кравите не е тежка отговорност, а радостно и прелестно занятие. Свободното им време било отдадено на творчество – дружно с децата Таша рисувала, пишела книжки, изработвала играчки, отглеждала необикновени растения, устройвала почерпки за приятелите. Нищо не пречело на Таша да продължи да бъде сполучлива писателка и илюстраторка. За повече от 50 години, Тюдор основала към 100 детски книжки, нейните картички от 1940 година не престават да се отпечатват и до през днешния ден, а готварската й книга се приютява във  дома на съвсем всяко англоезично семейство.

Таша Тюдор напуща живота през 2008 година, на 92-годишна възраст, оставяйки в завещание доста свои книги, рисунки и мемоари, сбирка от облекла и играчки и 2 милиона $, без да се считат авторските права за прилагане на нейните творби и рисунки.

Днес по целия свят милиони хора устройват тържества във викториански жанр „ като Таша ” – с благоуханен чай и вкусни сладкиши, пекат се палачинките на Таша, майсторят се готварски ръкавици с приложения от книгите на Таша, пращат се нейните приветствени картички, четат се приказките й за лека нощ.

Не е елементарно да се окажеш от цивилизацията, само че историята на Таша Тюдор е за това, по какъв начин да бъдем щастливи и самостоятелни, и да живеем живота, който същински обичаме.

 Tasha Tudor and children in a circle

 Tasha Tudor in bedroom

 Tasha Tudor having her dress buttoned 

 Tasha hanging clothes

 Pregnant

 Nursing mother in canopy bed

 Happiness

 Nursing Mother

 Bethany and Tasha at kitchen table

 Bethany drinking from a dipper

 Family by lamplight

 Mother and child

 Bethany and Seth in bed

 Bethany holding chicken

 Tasha in chicken yard

Източник:
Снимки: pinterest.com, vintag.es

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР