Когато прочетохте думата “шоколад, изникна ли в съзнанието ви асоциация

...
Когато прочетохте думата “шоколад, изникна ли в съзнанието ви асоциация
Коментари Харесай

Искате да сте здрави и щастливи? Яжте шоколад!

Когато прочетохте думата “шоколад ”, изникна ли в съзнанието ви асоциация за усета му и възприятието на еуфория, което той провокира? Прииска ли ви се да ревизирате в шкафовете за останали наличия или да отидете до магазина… 

Сякаш имаме потребност от още аргументи да обичаме шоколада! И въпреки всичко, това лакомство има редица изгоди за здравето. Вижте какви:

Шоколадът е богат на антиоксиданти

Пълен е с разнородни флавоноиди. Един квадрат черен шоколад обезпечава почти 140 мг флавоноиди. Доказано е, че тези антиоксиданти имат позитивен резултат върху риска от и защищават от увреждане на лигавицата на артериите. Те също работят по сходен метод на ниска доза аспирин, с цел да предотвратят образуването на тромби и кръвни съсиреци, което може да докара до инфаркт или инсулт. Препоръчва се да избирате шоколад с над 70 % наличие на какао.

Помага при възпаления и контролира кръвното налягане

Шоколадът може да обезпечи обилни количества аргинин, който е аминокиселина, нужна при производството на азотен оксид. Азотният оксид оказва помощ за контролиране на кръвния поток, възпалението и кръвното налягане, защото предизвиква разширение на кръвоносните съдове.

Растителните стероли в него способстват за възстановяване на липидния профил на кръвта (холестерол, триглицериди). 

Инсулинова сензитивност

Освен това флавоноидите в тъмния шоколад могат да оказват помощ за повишение на инсулиновата сензитивност. Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса ви, който управлява количеството глюкоза в кръвта ни. Той също по този начин оказва помощ за съхранението на глюкоза в мазнините, мускулите и черния дроб, както и за контролиране на общия метаболизъм на въглехидрати, протеини и мазнини. Инсулинът е това, което липсва или усвояването му е възпрепятствано при диабетици и преддиабетни положения. По принцип инсулиновата сензитивност е значима част от вярната реакция на тялото ни към храната. Изследванията демонстрират, че хората, които ядат умерено количество черен шоколад най-малко един път седмично, са имали по-ниско разпространяване на диабет вид 2. Проучванията сочат също, че за тези, които към този момент имат диабет вид 2 и са консумирали умерени количества черен шоколад, са имали по-ниско кръвно налягане и намалени равнища на кръвната захар, спрямо тези, които са яли млечен шоколад.

Дава възприятие за задоволство и задоволеност

Съдържанието на фибри, мазнини и протеини в шоколада може да помогне за възприятието на задоволеност. Получавате и един сериозен бонус – прави ви щастливи! Причината за това се крие в ендорфините, чието произвеждане той подтиква. Ако се чувствате депресирани, не се учудвайте, че посягането към шоколада незабавно се оправя с неприятното ви въодушевление. 

Затова, стига да не прекалявате с количествата и да сте подбрали първокласен шоколад, умерено можете да му се наслаждавате, без скрупули. 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР