Когато наближава Великден, няма как да не започнем с търсенето

...
Когато наближава Великден, няма как да не започнем с търсенето
Коментари Харесай

Незаменимият вкус на Великден

Когато наближава Великден, няма по какъв начин да не стартираме с търсенето на най-вкусните оферти за неговото отбелязване.

Едно от най-желаните и обичани печива около Възкресението Христово е козунакът.

Златистата коричка и деликатният мирис могат да изпълнят сетивата ни до краен лимит.

Да не забравяме че, Великден без усета на постепенно печеното нежно агнешко месо  не би бил същински, тъй като традицията на този празник повелява да сготвим и сложим на фамилната софра точно от този тип месо.

 
Домашен козунак на конци
Продукти: 1 кг брашно, 6 бр. яйца, 200 г масло или 1:1 масло и олио, 200 г захар, 1 кубче квас, 250 мл прясно мляко, настъргана кора на 1 бр. лимон или есенция, 1 с.л. ром, бадеми за декорация, 1/3 ч.ч. стафиди, щипка сол, 1 бр. белтък

Приготвяне: Брашното се пресява. Отделно се разрушават яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора и лъжицата ром. Млякото се затопля до малко повече от телесна температура. В него се натрошава маята, прибавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва встрани.

В дълбокия съд, пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената примес, млякото с маята. Започва се въвличане на тестото. Размесва се добре, до момента в който не се получи хомогенна примес. В взаимозависимост от брашното, което употребявате, както и от размера на яйцата, е допустимо да не ви доближи брашно, или пък да ви остане. Тестото би трябвало да е меко, елементарно за размесване, само че да не залепва. Ако не ви доближава брашно, просто ще добавите колкото би трябвало. Веднъж забъркано, тестото се вади от съда и се поставя на набрашнената маса.

Следва втора част - вкарването на маслото в него. За тази цел маслото се разтопява авансово, като се внимава доста да не стартира да се пържи. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което отново се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и отново се захлупва и това се повтаря, до момента в който не свърши всичкото масло. Ако тестото стартира да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат доста пластове в тестото, тъй че да се сдобием с класическия козунак - на конци. Измесеното тесто се поставя в по-голяма съдина и се оставя на топло, с цел да втаса. Когато е уголемило двойно размера си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там към този момент всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги извършите на плитка, дали на руло - въпрос на усет. Форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се слагат козунаците. Оставят се да втасат както са завършени и по-късно от горната страна се украсяват с бадеми, намазват се единствено с разрушен белтък (така не загарят), при предпочитание се наръсват със захар и се пекат. В началото се поставят в добре загрята фурна на 220 С, само че след 10 минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате от време на време и в случай че видите, че от горната страна стартират да се препичат, слагате алуминиево фолио, с цел да не изгорят.

 
Сочно печено агнешко бутче
Продукти: 1 бр. агнешко бутче (2,5 кг) или плешка (2 кг), 1 глава чесън, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. горчица, 1 ч.л. кафява захар, 1 ч.ч. бяло вино, 5-6 стръка прясна мащерка, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. кимьон, 50 гр. масло

Приготвяне: Измийте добре и подсушете месото с забрадка.

Направете дребни прорези (около 20 прореза) по цялата повърхнина на агнешкото месо с нож. Във всеки разрез пъхнете по половин скилидка чесън.

Смесете солта, черния пипер и аления пипер и ги втрийте в месото.

Загрейте в дребна касерола олиото и прибавете кафявата захар. Разбъркайте и прибавете доматеното пюре и горчицата. Оставете 1 минута като разбърквате. Със сместа намажете агнешкото бутче от всички страни.

Загрейте фурната до 240 рС на първото равнище на фурната.

Сложете на дъното на дълбока тава железна решетка за печене. Сипете в тавата 1 ч.ч. гореща вода, виното и 5 с.л. слънчогледово олио. Сложете и листата от мащерка в тавата. Покрийте тавата с фолио. Печете към 30 минути, след което намалете фурната на 180 рС и печете още 3 часа. Махнете фолиото и печете още 20 минути до апетитна коричка.

Извадете от фурната и прехвърлете в сервизна паница. Покрийте хлабаво с фолио и оставете на страна да почива в продължение на 20 - 30 минути.

 
Пълнени яйца
Продукти: яйца - 6 бр., майонеза - 5 - 6 с.л., червен пипер - 2 щипки, чесън - 2 скилидки (не доста големи), магданоз - 2 стръка, зелена салата - листа за декорация при поднасяне

Приготвяне: Яйцата се варят 13-14 минути до твърдо положение. Охлаждат се и се обелват.

Всяко обелено яйце се срязва надлъжно през средата, жълтъците се изваждат в купа и се намачкват с вилица.

Добавят се майонезата, счуканите или тънко смляните скилидки чесън, шарената сол и аленият пипер.

Всичко се разбърква до еднородност и по избор се доовкусява със сол и пипер.

С получената жълтъчена примес се напълват дупчиците на половинките яйца, като това може да стане със дребна лъжичка или пулверизатор.

Готовите пълнени яйца се сервира със свежи салатени листа.

Отгоре поръсете върху пълнените яйца с жълтък и майонеза прясно раздробен магданоз.

 
Курбан-чорба
Продукти: агнешко месо, агнешки дреболии - 250 грама, лук - 1 - 2 глави кромид, люти чушки - 3 - 4 броя, масло - 70 г краве, яйца - 1 брой, магданоз - 1 връзка, сол, джоджен - на усет, брашно, олио

Приготвяне: Нарежете агнешкото на късчета, измийте и подсушете агнешките дреболии, след което накълцайте и тях.

В тенджера залейте месото и дреболиите с гореща вода и ги сложете да се варят. Периодично отстранявайте образувалата се пяна.

Накълцайте лука и лютите чушки на ситно и ги прибавете към супата.

В тиган сложете маслото и малко олио и запържете брашното до леко златисто. Прибавете малко от бульона, размийте го, след което прибавете към чорбата.

Долейте в случай че е нужно още гореща вода и оставете да се вари няколко минути.

Застройте курбан-чорбата с разрушеното яйце, което би трябвало да се пресече. Свалете от огъня, поръсва се със ситно нарязаните джоджен и магданоз и се сервира.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР