Мащабният изборен процес в Индия завърши на 4 юни 2024

...
Мащабният изборен процес в Индия завърши на 4 юни 2024
Коментари Харесай

Как Индия преброи 640 милиона гласа за един ден

М ащабният избирателен развой в Индия приключи на 4 юни 2024 година с преброяването на гласовете за изборите за Лок Сабха (долната камара на парламента). Най-големите избори в света, в които участваха над 900 милиона гласоподаватели с право на глас, представляваха логистично знамение. 

Шестседмичните избори завършиха в събота, а броенето на гласовете стартира във вторник. Рекордните 642 млн. жители гласоподаваха, което донесе непредвиден крах на партията „ Бхаратия Джаната “ (БДЖ) на министър-председателя Нарендра Моди, която не съумя да получи 272 места, нужни за болшинство в долната камара на Народното събрание. 

7-степенният избор, най-големият парламент в света, стартира на 19 април и се организира в изгаряща горещина в доста елементи на страната, като в някои райони температурите се покачиха над 50°C. Въпреки жегата изборната интензивност беше висока. 

Въпреки че Избирателната комисия на Индия (ИКИ) бе подложена на критика, че не е взела поради предизвестията за горещините при планирането, процесът на броене на гласовете бе ефикасен и резултатите бяха оповестени единствено няколко часа след началото му. 

„ Създадохме международен връх от 642 милиона горди индийски гласоподаватели. Това е исторически миг ", съобщи основният изборен комисар Раджив Кумар. 

Highest victory margin was 10.1 lakh votes, lowest was just 48: Meet the record-setters of Lok Sabha polls
— MSN India (@msnindia)
Процесът на преброяване 

В Индия процесът на броене на гласовете е децентрализиран и се прави по едно и също време във всеки от 543-те изборни региона. Той стартира с бюлетините по пощата, последвани от гласовете, регистрирани от електронните машини за гласоподаване (ЕМГ), които се употребяват от 2000 година насам. Всеки глас е подсилен и от системата VVPAT (Voter Verifiable Paper Audit Trail), която изготвя книжен фиш при всяко гласоподаване. 

След привършване на гласуването електронните машини и устройствата VVPAT се транспортират по сигурен метод до избрани центрове за броене на гласовете и се съхраняват в пространства, които са запечатани и се охраняват до деня на преброяването. 

За да се отговори на опасенията от предишното, Върховният съд на страната разпорежда бюлетините за гласоподаване по пощата да бъдат преброени и оповестени преди преброяването на останалите. С тази смяна се вземат решение проблеми от изборите през 2019 година, когато процедурата не беше спазена, което докара до митинги в тясно оспорваните изборни региони. 

След като бюлетините по пощата бъдат преброени, стартира постоянният развой с разпечатването на 14-те електромагнитни устройства в наличието на представители на всички политически партии. Преброяването се прави в една огромна зала, то бива проследявано от специфичен чиновник. Резултатите се записват и афишират след всеки тур. 

За по-голяма бистрота ИКИ избира на инцидентен принцип по пет електронни изборни устройства за всеки изборен регион за инспекция на VVPAT. Това подсигурява, че всички несъответствия сред резултатите от електронните машини и VVPAT могат да бъдат отстранени неотложно. 

След привършване на всички кръгове на броене резултатите от всички таблици се консолидират. Електронните машини за гласоподаване афишират резултата за изборния регион, в това число общия брой гласове, които е получил всеки претендент, а резултатите се изпращат на изборната комисия за формален доклад. 

След привършване на броенето и оповестяване на резултатите, електронните изборни машини и VVPAT се запечатват още веднъж и се съхраняват на несъмнено място за възможна бъдеща инспекция или наново броене. След това окончателните резултати се изпращат на Избирателната комисия на Индия, която разгласява формалните резултати. 

За съпоставяне, процесът на броене на гласовете в Съединените щати, въпреки и непоколебим, се разграничава доста по мащаб и скорост. В Съединени американски щати се употребява най-вече композиция от хартиени бюлетини и електронни системи за гласоподаване според от щата и има разнообразни щатски закони по отношение на крайните периоди за броене на гласовете. 

Резултатите в Съединени американски щати постоянно се забавят заради необятното потребление на бюлетини, изпратени по пощата. Това беше процедура по време на изборите през 2020 година заради пандемията COVID-19. Това докара до удължение на процеса на броене на гласовете, като завършването на окончателните резултати лиши седмици. 

В нощта на изборите първичните резултати подредиха тогавашния президент Доналд Тръмп пред Джо Байдън. С последователното броене на бюлетините, подадени по пощата през идващите дни, цифрите започнаха да се трансформират в интерес на Байдън. Щати като Пенсилвания и Джорджия, които са от решаващо значение за изхода на изборите през 2020 година, се сблъскаха със обилни забавяния при преброяването на рекорден брой бюлетини, изпратени по пощата. В последна сметка Байдън беше разгласен за победител, като получи 306 електорални гласа против 232 гласа за Тръмп. Окончателните резултати бяха доказани едвам няколко дни след изборите. 

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР