Израел обяви днес нова военна кампания срещу палестинската въоръжена групировка

...
Израел обяви днес нова военна кампания срещу палестинската въоръжена групировка
Коментари Харесай

Израел засили военната си офанзива

Израел разгласи през днешния ден нова военна акция против палестинската въоръжена формация " Хамас " в централната част на линията Газа, където палестински медици оповестиха, че десетки хора са били убити при въздушни удари, съобщи " Ройтерс ". Нападенията усложняват предстоящите договаряния сред медиатори, които се пробват да сключат съглашение за преустановяване на огъня, отбелязва организацията. (Видеото е архивно.)

От през вчерашния ден до през днешния ден минимум 44 палестинци са починали при израелски удари в централните региони на линията Газа, оповестиха медицински чиновници в палестинския анклав.



Израелските сили оповестиха, че самолетите им са нанасяли удари по военни обекти на " Хамас " в централната част на Газа, до момента в който сухопътните войски са работили " целеустремено с инструкции от разузнаването " в региона на Ал Бурейдж - едно от от дълго време откритите бежански селища в Газа. 

" Силите на 98-а дивизия започнаха прецизна акция в региони на Източен Бурейдж и Източен Дейр ал Балах, по едно и също време над и подземен ", се споделя в изказване на израелските военни.

Жителите на засегнатите региони настояват, че израелските сили са изпратили танкове в Ал Бурейдж, а самолети и танкове са обстрелвали околните селища Ал Магази и Ал Нусейрат, както и град Дейр ал Балах, където танковете не са нахлули.



Израел даде обещание да унищожи " Хамас ", когато стартира въздушна и сухопътна атака против Газа през октомври предходната година, откакто бойци на палестинската въоръжена формация направиха трансгранично нахлуване против градове и кибуци в Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и взимайки над 250 за заложници. Около 120 от отвлечените към момента са държани за заложници на територията на линията Газа, отбелязва Ройтерс.

Офанзивата на Израел е лишила живота на повече от 36 000 души, сочат данните на следеното от " Хамас " Министерство на здравеопазването в линията Газа, което твърди, че още хиляди палестинци са заровени под руините.

Междувременно израелският министър-председател Бенямин Нетаняху направи обиколка на северната държавна граница с Ливан и съобщи, че Израел е подготвен за решителни дейности на север, съобщи " Ройтерс ".

Израелски градове по границата, доста от които са евакуирани, постоянно стават цел на набези с дронове и ракети на ливанската формация “Хизбула ”. Ракетите провокираха огромни горски пожари тази седмица, опустошавайки обширни територии в Северен Израел.

“Който и да си мисли, че може да ни посегне и че ние ще стоим и просто ще следим безучастно, прави огромна неточност. Ние сме готови за доста решителни дейности на север. По един или различен метод ще възстановим сигурността на север ”, сподели Нетаняху.

Подкрепяната от Иран формация “Хизбула ” и Израел си разменят удари от осем месеца насам, наред с войната в Газа, което поражда опасения, че по-широкомащабен спор може да обхване региона.

Враждебните дейности сред Израел и “Хизбула ” кулминираха през 2006 година, когато те поведоха война и десетки хиляди души от двете страни на спора бяха принудени да изоставен домовете си.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР