Когато на 17-ти февруари 2007 г. подадох заявка за регистриране

...
Когато на 17-ти февруари 2007 г. подадох заявка за регистриране
Коментари Харесай

Уебсайтът КОСМОС БГ навършва 10 години!

Когато на 17-ти февруари 2007 година подадох поръчка за вписване на домейна space-bg.org и с това де факто поставих началото на уеб страницата КОСМОС БГ, нямах никаква концепция с какво се понечвам. До този миг към този момент бях станал редактор на уеб страницата “Марс на български език ” (който към този момент не съществува) с общителното подпомагане на Михаил Томов, един от основнателите на он-лайн астрономическата общественост “Звездно общество ”. Вече бях натрупал известно количество опит в отразяването на галактически вести, само че да се лимитирам единствено с вести от Марс не ми стигаше. Виждах острата потребност от това да се сътвори уебсайт за космонавтика на български език, а не просто за любителска астрономия. За страдание при започване на 2007-ма година даже и дребното астрономически уеб сайтове, които съществуваха, не се обновяваха постоянно. А някои от тях, ослепително направени (като “Планета 088 ”) бяха зарязани или към този момент не съществуваха.

Съвсем естествено за 20-годишната си възраст бях повече идеалист, в сравнение с реалист (днес е обратното). С оглед на възрастта ми, това си беше в реда на нещата. Също по този начин предвид на възрастта ми към този момент се бях изпокарал с огромна част от българските астрономи и тогавашните wannabe-популяризатори на науката. По незнайни обаче за мен аргументи и те към този момент се бяха изпокарали между тях. Отварям една голяма скоба – изобщо не желая да приказвам за това, че, както е поговорката, българите сме си такива по принцип и че двама са екип, а трима са чета с изменник. Моите наблюдения са тъкмо противоположните – в западните научни общности също прехвърчат искри. О, прехвърчат, и още по какъв начин! Даже изобщо ги няма родните лепети, че трябвало да се обединим (в името на какво?) и че поради неналичието на обединяване сме постоянно били на дъното (защо?). Точно противоположното – особеното мислене на Запад е полезност и то движи напредъка. Търсите съидейници – окей. Ако се сработите – окей, екип сте. Ако не, другите не схващат визията ви – следвате личната си визия. Това е естественото и няма никакъв мотив да се оплаквате. Човек работи и се учи от грешките си.

През това десетилетие от съществуването на уеб страницата имам доста скъпи мемоари, в това число си припомням всяка една неточност, която позволих. Опитах се да провеждам книжовен конкурс. При журирането обърках критериите за оценка и след това цяла седмица получавах гневни писма от читатели (това беше през първата, 2007 година). По-късно уеб сайтът имаше проблеми с хостинг компанията (стоеше офлайн в продължение на часове) и трябваше незабавно да диря къде да го обитавам. По едно време имаше конгрес (тогава Facebook не беше толкоз известен). И ставаха драми, този път типично нашенски

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР