Когато има желание от страна на работодатели и неправителствени организации,

...
Когато има желание от страна на работодатели и неправителствени организации,
Коментари Харесай

Работодатели се отнасят към хората с увреждания като към неработоспособни



" Когато има предпочитание от страна на работодатели и неправителствени организации, има опция за реализация. Без държавна поддръжка обаче центровете за предпазена претовареност за хора с увреждания мъчно ще съществуват . Затова в плановете са планувани пари и за обучителите, и за тласъци за хората, които работят в такива центрове ".

Това разяснява пред БНР Минчо Коралски, специалист и някогашен шеф на Агенцията за хората с увреждания.

И уточни, че задачата на тези центрове е да се основат трудови умения , които по-късно да бъдат употребявани на отворения пазар на труда.

" Тук ще е по-големият проблем, тъй като към момента работодателите се отнасят към хората с увреждания като към неработоспособни , което не дава отговор на истината ".

В предаването " Хоризонт до обед " Коралски напомни, че във компании с над 50 души личен състав би трябвало да има избран брой хора с увреждания .

" В моя ТЕЛК написа, че съм 100% инвалид, само че това не ми пречеше 16 години да бъда началник на Агенцията за хора с увреждания ".

Той увери, че няма заплаха към този момент разкрити центрове за предпазена претовареност да спрат да действат поради прекъснато финансиране .

Днес изтича крайният период за подаване на планови оферти за финансиране на планове за основаване на центрове за предпазена претовареност. Всеки център би трябвало да обезпечава условия за основаване на трудови умения и привички на най-малко 15 лица с голям брой трайни увреждания, дружно с даването на най-малък пакет от лични подкрепящи услуги. Максималният размер на отпуснатите средства за едно планово предложение е до 618 000 лв..

Интервюто с Минчо Коралски и репортаж на Даниела Стойнова от Варна можете да чуете в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР