Когато гледаме Земята отдалеч, изглежда като перфектна сфера, но това

...
Когато гледаме Земята отдалеч, изглежда като перфектна сфера, но това
Коментари Харесай

Земята „подскача“ докато се върти и причина за това са и хората

Когато гледаме Земята отдалеко, наподобява като съвършена сфера, само че това в действителност не е по този начин. Тъй като Земята не е идентична от всички страни, заради земни маси, които се трансформират и се трансформират с течение на времето, нашата планета в действителност се разклаща леко, до момента в който се върти.

Сега ново изследване на откриватели от Лабораторията за реактивни мотори на НАСА и няколко университета и научни центрове, са показали аргументите за несъвършеното въртене на Земята. Те са разкрили аргументите за това събитие, наречено „ полярно придвижване “, и което е най-интересно, те са открили, че хората също способстват за него.

Изследователите са употребявали голям брой данни, събрани за повече от 100 години, с цел да изградят математически модели и да проследят аргументите за „ подскачането “ на Земята при въртенето й. Така са открили, че са налице три фактора, а човечеството е отговорно за един от тях.

Два от трите фактора, разпознати от учените, са ледниковият отскок и конвекцията на мантията.

Ледниковият отскок се появява, когато дебелите ледове физически притискат земните маси, като ги компресират, само че по-късно освобождават това налягане при размразяване. Земята по-късно се издига назад нагоре с течение на времето, причинявайки леко разклащане при въртенето към оста си. Ефектът от последната ледникова ера, когато са били компресирани големи количества земна маса на доста континенти, към момента се усещат и през днешния ден под формата на ледников отскок.

Конвекция на мантията е другият неконтролируем фактор причиняващ съмнението на Земята при въртенето към оста й, който се отнася до вътрешни процеси в планетата. Тектоничните плочи близо под повърхността на Земята са в непрекъснато придвижване, дължащо се на придвижването на течните скали надалеч под повърхността. Изследователите считат, че тези течения също способстват за несъвършеното завъртане на планетата.

Третият и финален фактор, открит от учените, е голямата загуба на лед върху Гренландия и други области, което е директен резултат от световното стопляне породено от човешката активност. Изследователите считат, че Гренландия е изгубила почти 7500 гигатона, или 7500 000 000 000 метрични тона лед, дължащо се на световното стопляне.

Цялата тази загуба на лед се е случила през 20-ти век, а производството на парникови газове е представено като главен провинен за нея. Загубата на цялата маса е предизвикала забележителна смяна на планетата и е съдействала и за разтърсването й при въртенето към оста й.

„ С установяването на тези три аргументи, учените могат да разграничат всеобщите промени и полярни придвижвания, породени от дълготрайни процеси на Земята, върху които нямаме надзор, от тези, които са породени от изменението на климата заради човешката активност. Сега учените към този момент знаят, че в случай че загубата на лед на Гренландия се форсира, евентуално ще се форсира и полярното придвижване “, изясняват от НАСА.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР