Когато докладите в енергетиката са тайни, гражданите винаги плащат многомилионна

...
Когато докладите в енергетиката са тайни, гражданите винаги плащат многомилионна
Коментари Харесай

Пет партии за АЕЦ Белене: Пак гражданите ще платят многомилионната сметка

Когато отчетите в енергетиката са секрети, жителите постоянно заплащат многомилионна сметка. Това обявиха пет опозиционни партии - Политическа партия „ Движение Да България “, ДСБ/Нова Република, Политическа партия Зелените, Политическа партия Български земеделски народен съюз и Политическа партия ДЕОС в отворено писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова във връзка отчета на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене ".

Преди десетина дни учените от академията излязоха със мнение, че при избрани условия планът за Втора атомна би могъл да е жизнерадостен и печеливш, само че без да разгласяват цялостния разбор. На конференция бяха оповестени единствено обособени заключения.

Според петте извънпарламентарни партии от писменото обобщение и устните пояснения по тематиката вършат усещане основни разминавания в изводите, които могат да бъдат направени.

" Да не се окаже, че се връщаме във времената на Тройната коалиция, водена от Българска социалистическа партия, която подписваше контракти и сътвори по този начин наречения „ огромен шлем ”, а документите и договорите оставаха скрити за българското общество ", предизвестяват Движение Да България “, ДСБ/Нова Република, Политическа партия Зелените, Политическа партия Български земеделски народен съюз и Политическа партия ДЕОС.

Ето и цялостният текст на писмото:

Уважаема г-жо Петкова,

На 30.01.2017 година, по Ваше искане, БЕХ подписва контракт с Българска академия на науките за правене на отчет за българската енергетика, в който главен фокус би трябвало да бъде АЕЦ „ Белене ”. От наше запитване към Министерски съвет излиза наяве, че окончателният отчет би трябвало да бъде подготвен в края на март 2018 година Междувременно дружно с Българска академия на науките организирахте обществено оповестяване на резултатите от разбора и бяха употребявани думите „ жизнерадостен план ”. В тази връзка желаеме ди Ви обърнем внимание на следното:

1/ Вие правихте проверка на разноските по АЕЦ „ Белене ” като шеф на АДФИ и открихте основни нарушавания, в това число, че е поръчвано съоръжение без повсеместен контракт. Тогава настоявахте за бистрота. Въпросният отчет на Българска академия на науките е поръчан от Вас и Вие носите отговорността, че остава прикрит за обществото.

2/ Ние, жителите плащаме за отчета на Българска академия на науките през нашите налози, само че не можем да се срещнем с неговото наличие.

3/ За да се провежда показване на резултати, каквото вие направихте с Българска академия на науките, следва анализът да е подготвен. Няма логичност да правиш конференция и да представяш сюжети без да си изготвил аналитичните материали. След като имате подготвеност да вършиме обществени представяния, значи би трябвало да можете и да публикувате направените разбори.

4/ Между предоставените няколко страници документално обобщение и устните пояснения по време на общото ви събитие с Българска академия на науките, вършат усещане основни разминавания в изводите, които могат да бъдат направени. Това е спомагателна причина да пожелаваме отчетите.

5/ Искаме да Ви напомним, че по доста мотиви обещавахте гласност и отчетност. Да не се окаже, че се връщаме във времената на тройната коалиция, водена от Българска социалистическа партия, която подписваше контракти и сътвори по този начин наречения „ огромен шлем ”, а документите и договорите оставаха скрити за българското общество.

Обръщаме се към Вас с гледище за гласност на направените материали от Българска академия на науките и всички междинни резултати. След като сте подготвени да обявите на обществено събитие резултати от проучванията, значи те са към този момент налични. Обръщаме Ви внимание, че в отговор, който получихме от БЕХ на 18.10.2017 година се споделя, че към този момент са им предадени междинните резултати. В противоположен случай всички Ваши обещания за намерено ръководство ще се окажат просто прахуляк в очите на хората!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР