Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука,

...
Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука,
Коментари Харесай

С многохилядно шествие Варна отбеляза 24 май

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност беше маркиран във Варна с многохилядно шествие. В него се включиха деца, възпитаници, студенти, преподаватели и родители.



Пред катедралния храм „ Св. Успение Богородично “ под звуците на националния химн в осъществяване на представителния духов оркестър на Военноморските сили бяха издигнати българският трикольор, знамената на Европейския съюз и на община Варна. Над 700 деца от сборна групировка от танцови сформира от целия град извърши фолклорна стратегия. За първи път беше показан и „ Танц на буквите “ с присъединяване на студенти от Техническия и Медицинския университет. В небето над централния площад полетяха балони с буквите от българската писменост.



Празничното шествие поведе духовият оркестър на Националното учебно заведение по изкуствата „ Добри Христов “ с химна на светите братя „ Върви, народе възродени “. В обичайния церемониал на локалните културни и просветителни институции минаха общо 121 блока на 63 учебни заведения и центрове за поддръжка на личностното развиване. В тържествения поход се включиха също 51 детски градини, 5 висши образователни заведения и общ блок на варненските културни дейци. Финал на шествието постави маршът на курсантите от Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “, а празничната стратегия приключи на входа на Морската градина с вито хоро, поведено от танцьорите от Фолклорен отбор „ Варна “.



„ Създаването на българската писменост е един от най-важните моменти от нашата история. Тя ни носи горделивост от това, че като българи сме съдействали за развиването и многообразието на света. Кирилицата дефинира нашата еднаквост, крепи ни обединени, само че и неповторими в своя принос към европейската цивилизация “, сподели в приветственото си слово кметът на Варна Благомир Коцев. Той се обърна особено към най-малките с посланието да ценят кирилицата, да употребяват буквите и думите ловко, грамотно и отговорно.



Сред формалните лица на празника бяха регионалният шеф проф. Андрияна Андреева, ръководителят на Общинския съвет Христо Димитров, заместител – регионалните шефове Изабела Иванова и Огнян Рачев, земeстник-кметовете на Община Варна Снежана Апостолова, Павел Попов и Илия Коев, районни кметове, шефът на Регионалния инспекторат по образованието – Варна доктор Ирена Радева, народни представители, общински съветници, общественици и духовници. На формалната естрада бяха поканени също носителите на тазгодишната Награда “Варна “ в областите на образованието, науката и културата.

В морската столица традицията да се празнува 24 май като празник на българската култура и просвета има над 150-годишна история. На 11 май 1862 година пред множеството, събрано в новопостроеното централно българско учебно заведение на ул. „ 27 юли “, архимандрит Филарет за първи път произнася слово във прослава на Св. Св. Кирил и Методий. Така почнала традицията всяка година на този ден варненци да отдават респект към делото на светите братя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР