Когато чуете думите фолиева киселина, първото нещо, което вероятно ви

...
Когато чуете думите фолиева киселина, първото нещо, което вероятно ви
Коментари Харесай

7 начина да си набавите фолиева киселина, без да пиете хапчета

Когато чуете думите " фолиева киселина ", първото нещо, което евентуално ви идва на разум, е... добре, бременност. Но без значение дали сте бременни или не, ще желаете да сте сигурни, че получавате задоволително от това хранително вещество.

Фолат или в синтетичната му форма фолиева киселина е витамин В, който е суперхрана за всички дами, а освен за тези, които чакат бебе. Основната роля на Фолатите е да основават нови кафези, като оказват помощ за производството на генетичен материал (ДНК и РНК). Ето за какво фолатът е толкоз значим по време на бърз клетъчен напредък, като бременност. Фолатът действа и в алените кръвни кафези и може да помогне за предотвратяване от сърдечни болести и рак на гърдата.

Ако не получавате задоволително фолат, това може да докара до съществени проблеми, в това число нараснал риск от рак на маточната шийка, дебелото черво, мозъка и белия дроб. Липсата на фолат може да провокира анемия, защото тялото Ви се нуждае от витамин, с цел да създава нови кръвни кафези. Симптомите включват уязвимост, отмалялост и зной.

Имате опцията да приемате фолиева киселина на хапчета, само че е доста по-добре да я получавате посредством натурални артикули. Ето кои могат да са ви от изгода:

Варива

Грах, фасул, леща и нахут, са най-хубавият натурален източник на фолат. Половин чаша съдържа фолиева киселина, протеини, фибри, комплицирани въглехидрати и желязо, като в същото време е съвсем без мазнини и ниско от гликемичния показател.

Лещата е преди всичко с 179 мкг на половин чаша, или 45 % от целесъобразната дневна стойност. Нахутът обезпечава впечатляващите 121 мкг на кутия. Граховите зърна пък оферират 26 % от дневната стойност единствено за половин чаша.

Спанак

Сякаш имате потребност от друга причина да добавите още повече тъмни, листни зеленчуци към вашата диета. Една чаша недопечен спанак съдържа 58 мкг фолат, или почти 15 % от дневните целесъобразни равнища. Спанакът е претрупан и с фитохимикали като бета каротин и лутеин, които защищават от доста форми на рак. Ето и концепция за една страхотна напитка. Смесете 1 чаена чаша спанак, 1/2 замразен банан, 1 супена лъжица фъстъчено масло, 1 супена лъжица семена от чия и 1 1/2 чаши мляко в блендер, до момента в който сместа стане гладка.

Броколи

Този хрупкав зарзават е същинска суперхрана, съдържаща антиоксиданти, които се борят с уврежданията на свободните радикали и нишки, с цел да оказват помощ храносмилането. Всяка половин чаша варени броколи съдържа 84 мкг фолат.

Аспержи

Този нискокалоричен зарзават обезпечава 70 мкг фолиева киселина на чаша, дружно с витамин А, С и К. Печете партида от аспержи за елементарно приготовление на храната през седмицата. Те също по този начин са вкусна в салата, омлети, ориз или с пилешко месо.

Авокадо

Авокадото е добър източник на фолиева киселина, с изключение на на потребни мазнини - 54 мкг, или към 10 % от дневната доза. Според Елизабет Шоу, Р. Д. и съавтор на " Книга за изобилие ", " Размяната на авокадо за други мазнини, като майонеза или масло, е превъзходен метод да увеличите приема на фолиева киселина и да стимулирате здравето на сърцето ".

Яйца

Яйцата са доста хранителни, обезпечават насищане със относително дребен брой калории. Те са превъзходен източник на протеин и съдържат съвсем всеки витамин, в това число 24 мкг фолат във всяко огромно яйце.

Фъстъци

Докато най-вероятно нямате потребност от опрощение да ядете повече фъстъци, те са апетитен източник на фолиева киселина, осигурявайки към 175 микрограма на половин чаша. Не сте почитател на фъстъците? Почти всички ядки съдържат фолиева киселина, в това число лешници (65 мкг), бадеми (31 мкг) и орехи (49 мкг) за една и съща половин чаша.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР