Кога по закон може да се вземе шофьорската книжка за

...
Кога по закон може да се вземе шофьорската книжка за
Коментари Харесай

Шофьорската книжка се отнема за точно определени нарушения

Кога по закон може да се вземе шофьорската брошура за нарушавания?

Н.К, София

 

Законът за придвижване по пътищата (ЗДвП) планува, че " за обезпечаване на сигурността на придвижването по пътищата и за прекратяване на административните нарушавания се ползват " определени принудителни административни ограничения. Една от тези ограничения е точно лишаване на шофьорската брошура за несъмнено време или, както е записано в закона, " краткотрайно лишаване на свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство на лидер ". 

Първата от хипотезите за лишаване е при лице, за което очевидно се откри, че не дава отговор на медицинските или психическите условия. Мярката в този случай се ползва до отпадане на основанието. Временното лишаване на свидетелството се ползва и за човек, който ръководи автомобил и въобще МПС с централизация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда. Това би трябвало да е открито с здравно и химическо лабораторно проучване или с проучване с доказателствен анализатор или с друго техническо средство, определящо наличието на алкохол в кръвта посредством измерването му в издишания въздух.

Същата мярка се ползва и за лице, което ръководи след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози. Тази приложимост пък би трябвало да бъде открита с здравно и химико-токсикологично лабораторно проучване или с тест.

Книжката се лишава краткотрайно и в случай че лице откаже да бъде тествано с техническо средство или с тест или да даде биологични проби за проучване. Тази мярка се ползва до решение на въпроса за отговорността на лицето, само че за не повече от 18 месеца.

До краткотрайно лишаване на свидетелството може да се стигне и в случай че някой прави публичен транспорт на пасажери или товари с транспортно средство, което не е включено в лист към лиценз или уверение за регистрация. Това лишаване е до решение на въпроса за отговорността на лидера, само че за не повече от един месец. Свидетелството се взима и на човек, който ръководи МПС без застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите. Като даде подписана годна застраховка, то му се връща.
Последно в закона бе вкарана и още една догадка, при която краткотрайно се лишава брошура. Става дума за случаи, при които някой навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно транспортно средство при въведена краткотрайна възбрана за придвижване отвън обитаемоте места. Това лишаване обаче може да е най-вече за период от един месец.

В един миг законодателят записа в ЗДвП, че лишаване на шофьорската брошура има и спрямо лице, което ръководи МПС с наложено наказване санкция, незаплатена в периода за непринудено възнаграждение. В тези случаи ставаше дума или за необжалвана санкция, или за обжалвана, само че доказана и със правосъдно решение санкция. Документът се връщаше, когато дължимата санкция се заплати. Тази норма обаче бе оповестена за противоконституционна с Решение № 3 от 2021 година, обнародвано в Държавен вестник,  бр. 26 от 2021 година  Конституционните съдии оповестиха, че насилствените административни ограничения са предвидена в закона административна насила за попречване или прекратяване на административните нарушавания, както и за попречване или премахване на нездравословните последствия от тях. Докато в анулираната от Конституционен съд норма същинската цел не е била формално посочената в  ЗДвП – обезпечаване на сигурността на придвижването по пътищата, а по-лесното събиране на вземанията от санкции ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР