КНСБ предлага пакет от промени, които ще доведат до увеличаване

...
КНСБ предлага пакет от промени, които ще доведат до увеличаване
Коментари Харесай

КНСБ предлага минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната - 1440 лв.

КНСБ предлага пакет от промени, които ще доведат до увеличение на всички пенсии в България. С предложенията ще се реализира минимална пенсия от 300 лв., оптималната пенсия от 1440 лв., 10 на 100 нарастване на пенсиите от 300 до 369 лв. и 5 на 100 на останалите. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция националният секретар на КНСБ Ася Гонева.

КНСБ предлага от 1 януари 2021 година да се усилят базовите параметри на входа на системата, като нарастването е на основата на процентното нарастване на минималната работна заплата, заложено от държавното управление с 6,56 на 100.

Предложението на синдиката е минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се да стане от 610 лв. на 650 лв., както е планувано, минималният застрахователен приход за земеделските производители и тютюнопроизводителите да стигне най-малко 450 лв., защото по думите на Ася Гонева, сега няма политическа воля да стане 650 лв., както е редно съгласно синдикалистите. Максималният застрахователен приход също да бъде вдигнат с 6,56 на 100 оферират от КНСБ, което го качва на 3200 лв.. Така оптималната пенсия ще стане 1440 лв..

По думите на Гонева с тези промени ще има порядъчен резултат върху приходите - към 80 милиона лв..

Минималният размер на пенсиите би трябвало да е привързан с минималната работна заплата и да стане 45 на 100 от нея, като изчисленията сочат, че при този % на обвързване, минималната пенсия би трябвало да стане 292,50 лв. при 650 лв. минимална заплата, само че от КНСБ " няма да се разсърдят, а ще бъдат задоволени, в случай че политиците, които имат записани в програмата си 300 лв., закръглят това число на 300 лв. за минималните пенсии ", сподели Ася Гонева. Това ще обезпечи нарастване със приблизително 20 на 100 на пенсиите на най-малко на 1 милион и 100 хиляди души.

КНСБ предлага нови правила за идната година и при осъвременяването на пенсиите - диференцирано нарастване по швейцарското предписание, като пенсиите сред новия най-малък размер, който се чака да е 300 лв. и линията на беднотия - 369 лв., да бъдат осъвременени по-чувствително - с към 10 %. По думите на Ася Гонева законът позволява осъвременяване да се прави с повече от минималното, получено по така наречен швейцарско предписание - 50 на 100 от инфлацията и 50 на 100 от растежа на осигурителния приход през миналата година. Прогнозите упования са за към 5 на 100 по швейцарското предписание да е общоприетото нарастване, като от КНСБ оферират в диапазона на ниските пенсии до линията на беднотия, нарастването да е двойно - към 10 %. От 369 лв. и една стотинка до оптималната пенсия осъвременяването би трябвало да е с тези съвсем пет на 100 общоприетоо нарастване, каквито са прогнозните упования, добави Ася Гонева.

КНСБ желае оптималната пенсия да е 45 на 100 от новия размер на оптималния застрахователен приход и по този начин да стане 1440 лв., което ще разреши на над 25 хиляди пенсионери, които сега са отрязани от тавана да получат целия размер на пенсията и ще останат към десетина- петнадесет хиляди души, които ще са лимитирани от новия оптимален размер, предвижда специалистът в обезпечаването.

По думите на Ася Гонева КНСБ се пробва да запази избрани правила посредством предложенията си - настоящето съответствие сред минимална и оптималната пенсия - 250 лв. към 1200 лв. се резервира при новите 300 лв. и 1440 лева- 4.8 пъти разлика сред най-малката и най-високата пенсия.

Според Гонева тези промени са неотложни в година като 2021, тъй като всички финансови институции показват, че ограниченията в поддръжка на бизнеса и в поддръжка на приходите на хората би трябвало да бъдат продължени и през цялата последваща година. Затова от КНСБ оферират на държавното управление и на Народното събрание да бъдат направени тези промени, с цел да се подтиква потреблението и да се усъвършенства адекватността на пенсиите. " Само през приходите в тези условия можем да създадем такава покупателна дарба, която през потреблението да разреши по-леко да минем през рецесията, която ни чака ", съобщи Гонева.

КНСБ изрично не се отхвърля и от концепцията за увеличение на тежестта на всяка година застрахователен стаж - този коефициент да пораства до постигане на 1,5 от сегашните 1,2 на 100. Ако се предложи 1,3 на 100, упованията са за нарастване на 10 на 100 на всяка пенсия.

Ще бъдат направени актюерски планове, само че съгласно Гонева е наложително през 2021 година да бъдат изтласкани по-ниските пенсии по-нагоре, с цел да пораства потреблението и да излезем по-безболезнено от рецесията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР