Кметът на Варна Иван Портних внесе яснота относно решението за

...
Кметът на Варна Иван Портних внесе яснота относно решението за
Коментари Харесай

Портних внесе яснота за частичната отмяна на строителната забрана в Св. Никола

Кметът на Варна Иван Портних внесе изясненост по отношение на решението за частична анулация на строителната възбрана в местността Св. Никола по време на съвещание на локалния парламент, съобщи кореспондент на Varna24.bg

" Искам да направя конкретизиране по тематиката със строителната възбрана в местността Св. Никола, тъй като изчетох разнообразни вариации и има неизясненост и спекулации. Цялостната възбрана не трябва да се смъква към днешна дата по никакъв метод, тъй като знаем, че това е регион, който е презастроен и липсва инфраструктура. В тази посока е настояването ни за частична анулация, с цел да можем да изградим нужната канализация и подземна информационна мрежа, след което да мислим в вероятност какво да се случи със възбраната ", сподели кметът.  

Припомняме, че предлагането за частична анулация на възбраната за строителство в местността Св. Никола разискаха на съвещание съветниците от комисията по архитектура към Общински съвет – Варна. Ветото бе наложено през 1997 година от тогавашния районен министър поради свлачищните процеси в региона. 

Искането е за анулация на възбраната за уличната мрежа в местността. Основната причина е, че има извоюван план по Оперативна програма " Околна среда “ за замяна на цялата канализация и основаване на нови клонове. Бенефициент по плана е ВиК-Варна. За да отпусне обаче Брюксел евросредствата, е належащо ветото да бъде свалено. 

В рамките на съвещанието стана ясно, че Министерство на районното развиване и благоустройството може да не позволи единствено уличната регулация да бъде извадена от обсега на строителната възбрана. Затова по-разумно е да се предложи отчасти изваждане на избрани квартали, сподели пред съветниците Олег Колев, гл. специалист " Свлачища и подсилване на територии " в Община Варна. Същото мнение показа и основният проектант Виктор Бузев. 

Според експертите ветото е наложено преди повече от 20 години и за доста места то не е аргументирано и оправдано. Освен това Св. Никола към този момент има признат Подробен организационен проект, влезнал в действие през 2010 година  Извършени са укрепителни мероприятия в региона, има построена канализация, извършени са инженерно-геоложки изследвания за устойчивостта на територията, т.е. изпълнени са условията от заповедта, издадена през 1997 г. 

Общинските съветници показаха позитивно мнение за частична анулация на възбраната за строителство. От администрацията поеха уговорката до съвещанието на Общинския съвет през днешния ден, да формулират предлагането за събаряне на ветото, само че за по-голям диапазон, а освен за уличната мрежа.  

Единствено министърът на районното развиване може да анулира строителната възбрана. Но защото самодейността за нейното налагане е била на Община Варна, е належащо още веднъж по предложение на локалната власт да се подхващат дейности за анулацията й, бе конкретизирано на съвещанието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР